StoryEditor

Očakávania rastu úrokov posilnili jen

27.02.2006, 23:00

Kurz japonského jenu včera na devízových trhoch prudko rástol. Reagoval tak na silnejúce špekulácie o skorom ukončení ultravoľnej menovej politiky, pri ktorom by Bank of Japan mala začať zvyšovať úrokové sadzby. Tie sú približne päť rokov takmer nulové. Oproti euru sa japonská mena dostala na šesťtýždňové maximum. Napoludnie stredoeurópskeho času stálo euro 137,64 jenu, pričom v piatok sa predávalo ešte po 138,70 jenu. Oproti doláru jen spevnel na 116,14 JPY/USD.
Dohady hovoria, že k prvému sprísneniu by centrálna banka mohla pristúpiť už na budúci týždeň. Až 90 percent hráčov však za pravdepodobnejší termín prvého zvýšenia sadzieb v prieskume agentúr Reuters a Jiji press news agency označilo koniec apríla, keď očakávajú aj ohlásenie konca aktuálnej menovej politiky uvoľňovania väčšieho množstva peňazí do obehu.
Jasný signál vyslal aj guvernér japonskej centrálnej banky Tošihiko Fukui, ktorý finančnému výboru dolnej komory parlamentu minulý týždeň povedal, že podmienky na zmenu peňažnej politiky postupne dozrievajú. Piatková správa o vývoji inflácie za január by mala priniesť 0,4-percentný medziročný rast indexu spotrebiteľských cien v Japonsku. Išlo by o najväčší nárast od roku 1998 a ďalší dôkaz toho, že ekonomika krajiny vychádzajúceho slnka sa dostáva z deflácie, ktorou trpela takmer celú uplynulú dekádu.
Ako podporu rastu úrokov trh interpretoval aj nedeľné vystúpenie japonského ministra pre rozpočtovú a finančnú politiku Kaora Josana. Minister naznačil, že vláda by v období dôkazov o presvedčivom hospodárskom raste mohla podporiť zmenu uvoľnenej menovej politiky centrálnej banky. Istý nesúlad v postoji exekutívy k menovej politike však odkryl japonský premiér Džuničiro Koizumi, podľa ktorého by bolo zvyšovanie úrokov predčasné. "Nemôžem povedať, že sme už prekonali defláciu," vyhlásil predseda vlády.
Analytici pripomínajú, že terajší rast kurzu jenu nesúvisí iba s očakávanými krokmi centrálnej banky. Je v ňom čiastočne skrytá aj úprava pozícií pred koncom finančného roku, ktorý sa v Japonsku uzatvára vždy v marci. Investori japonský jen využívajú na špeciálne operácie, ktoré sa nazývajú carry trades. Pri nich sa využíva mena s nulovým úročením ako investičný nástroj pre špekulácie v prostredí vyšších úrokov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 18:03