StoryEditor

Vyšetrovanie obchodov s akciami Reebok pokračuje

22.08.2005, 00:00
Súd južného okruhu mesta New York na základe podnetu americkej komisie pre cenné papiere a burzy (Securities and Exchange Commission, SEC) dočasne zmrazil osem účtov v rámci vyšetrovania obchodov s podozrením so zneužitia dôverných informácií pred oznámením o fúzii Adidas -- Reebok. Prvou podozrivou vo veci bola 63 ročná Sonja Antičevič, dôchodkyňa z Chorvátska.

Súd južného okruhu mesta New York na základe podnetu americkej komisie pre cenné papiere a burzy (Securities and Exchange Commission, SEC) dočasne zmrazil osem účtov v rámci vyšetrovania obchodov s podozrením zo zneužitia dôverných informácií pred oznámením o fúzii Adidas -- Reebok.
Prvou podozrivou vo veci bola 63-ročná Sonja Antičevič, dôchodkyňa z Chorvátska. Cez jej účet 1. a 2. augusta prešlo niekoľko podozrivých operácií, ktoré boli dôkazom o manipulácii s dôvernými informáciami o tom, že nemecká firma Adidas kupuje svojho amerického konkurenta, spoločnosť Reebok.
Cez maklérsku firmu CyberTrade, ktorá je texaskou dcérskou firmou známej spoločnosti Charles Schwab & Co., na jej akciovom účte pribudlo dvetisíc predkupných práv na akcie Reebok. Keď sa 3. augusta objavil oficiálny oznam, že Adidas kupuje Reebok, akcie Reeboku stúpli o 30 %. Predkupné práva sa predali v ten istý deň. Čistý zisk z operácie bol dva mil. USD. Ihneď po dokončení obchodu maklér dostal príkaz, aby z utŕžených peňazí previedol 0,87 mil. USD do rakúskej banky v Salzburgu.
Sonja Antičevič o podozrivých obchodoch, ktoré vyšetruje Komisia pre cenné papiere a burzy, nič nevedela. Tá neoznámila, akým spôsobom mohla S. Antičevič získať dôverné informácie.
SEC pokračuje vo vyšetrovaní a rozšírila zoznam podozrivých. Hlavným podozrivým je synovec Sonji Anticevič, obyvateľ mesta Clifton v štáte New Jersey, bývalý maklér David Pajčin. Zoznam podozrivých sa rozšíril aj o ďalších šesť osôb s USA, Chorvátska a Nemecka. Okrem toho sa zoznam rozšíril o ďalšie neznáme osoby, ktoré sa podieľali na obchodoch s akciami Reebok cez rakúsku maklérsku firmu Direktanlage.at AG.
Celkový protiprávne nadobudnutý zisk SEC odhaduje na 6 mil. USD. Komisia zatiaľ neoznámila, akým spôsobom mohli súkromné osoby, medzi ktorými prevládajú obyvatelia Chorvátska a obyvatelia bývalej Juhoslávie, získať dôverné informácie o obchode s akciami Reebok. Prvé informácie informačných agentúr o transakcii sa objavili 3. augusta 2005. Predtým sa informácia o pripravovanom obchode do médií nedostala ani len v podobe dohadov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 17:16