StoryEditor

Zmeny v legislatíve

07.03.2006, 23:00

Vyhláška k zákonu o zdravotnom poistení
Ministerstvo zdravotníctva pripravilo návrh vyhlášky k zákonu o zdravotnom poistení, ktorá zahŕňa:
-- podrobnosti o vykazovaní preddavkov na poistné na verejné zdravotné poistenie;
-- vzory tlačív ročného zúčtovania poistného pre zamestnanca a zamestnávateľa, samostatne zárobkovo činnú osobu, pre tzv. dobrovoľne nezamestnanú osobu a pre súbehy činností;
-- podrobnosti o ročnom zúčtovaní poistného na verejné zdravotné poistenie;
-- ostatné ustanovenia spresňujúce vymeriavacie základy na účely ročného zúčtovania.
V prípade prijatia nadobudne vyhláška účinnosť 1. apríla 2006, s výnimkou ustanovení o vykazovaní preddavkov na poistné na verejné zdravotné poistenie. Tieto by mali byť účinné od 1. júla 2006. Očakáva sa, že prvé ročné zúčtovanie poistného na verejné zdravotné poistenie bude potrebné vykonať do konca júna 2006.


Návrh novely zákona o účtovníctve
Pripravená je novelizácia zákona o účtovníctve, ktorá má zaviesť niekoľko zmien pre účtovné jednotky. Hlavné zmeny by mali byť nasledujúce:
-- Správcovia fondov budú musieť viesť účtovníctvo oddelene pre každý fond a taktiež vypracovať finančnú závierku pre každý fond.
-- Vybrané spoločnosti (napr. emitenti cenných papierov, banky, poisťovne, správcovské spoločnosti atď.) budú musieť vytvoriť audítorský výbor. Úlohou tohto výboru bude obmedziť vplyv štatutárnych orgánov na výber audítora spoločnosti. Výbor bude taktiež dohliadať na proces zostavovania účtovnej závierky.
V prípade schválenia sa novela zákona stane účinnou 1. januára 2007. Niektoré ustanovenia však nadobudnú účinnosť až k 1. januáru 2008.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
09. máj 2024 04:02