StoryEditor

Ženské srdce je silnejšie

31.01.2005, 23:00

Skutočnosť, že ženy sa dožívajú vyššieho veku ako muži, dokazujú príslušné štatistky obyvateľstva vo vyspelých krajinách už dlho. Za príčinu tohto javu označili britskí športoví lekári najnovšie skutočnosť, že ženy majú silnejšie srdce.
Kým srdce muža stratí medzi 18. a 70. rokom života približne štvrtinu sily, potrebnej na pumpovanie krvi, tento efekt sa u žien približne do päťdesiatky neprejavuje. Záver výskumu znie, že u žien sa problémy so srdcom začínajú o niekoľko desaťročí neskôr.
Kolektív odborníkov na Univerzite Jamesa Mooresa v Liverpoole taktiež zistil, že pod slabšie srdcia u silnejšieho pohlavia sa podpisuje rýchlejšia strata svalových buniek srdca, ale aj rýchla strata elasticity tepien a s tým súvisiace zvýšenie krvného tlaku. U mužov sa taktiež skôr zhoršuje prívod krvi do horných a dolných končatín.
Výskumy liverpoolskych odborníkov však priniesli aj pozitívne závery. Ukázalo sa, že najvhodnejším prostriedkom, ktorý spomaľuje degeneratívne zmeny na srdci, je pravidelný pohyb. (TASR)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 08:10