StoryEditor

Zmieriť sa alebo bojovať pri daňovom spore?

28.09.2005, 00:00

Ohlásili mi prvú daňovú kontrolu, ktorú budem mať za tri roky môjho podnikania, lebo podnikám len od roku 2002. Vôbec s kontrolou takéhoto typu nemám skúsenosti a už teraz sa jej bojím. Ak by kontrola daní našla rozdiely v účtovníctve a na dani, mám sa sporiť a obhajovať alebo byť radšej ticho a bez reptania doplatiť -- aby som si nepohneval daňový úrad?
-- Moja rada znie -- zvoľte aktívny prístup, argumentujte, dokazujte, vysvetľujte a obhajujte. Je to lepšie ako pasívny prístup. V krajnom prípade, keď nič s kontrolou nevyjedníte -- môžete sa ešte odvolať alebo dať žalobu na súd. Diskusiou sa vyhnete alebo znížite riziko možných prenosových chýb vo vašom zdaňovaní. Dobrou pracovnou pomôckou pre daňové subjekty pri kontrole je kniha Daňové plánovanie a daňové výdavky (EPOS Bratislava 2004), ktorá dáva veľa cenných rád k efektívnej daňovej obrane.
Okrem toho -- od roku 2004 platí v SR tzv. odkladná povinnosť daní v prípade sporu. To znamená, že kým beží odvolací proces -- nemusí daňový subjekt zaplatiť dorubenú daň podľa návrhu i záveru kontroly, čo je oproti minulosti progres štátu smerom k daňovým subjektom a túto výhodu je praktické využívať.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 02:40