StoryEditor

Ľalie? Tie radšej na návštevu nenoste

07.06.2007, 00:00

Pozývať či nepozývať obchodných partnerov domov? Pre mnohých podnikateľov je takáto alternatíva zlým snom, mnohí iní ju, naopak, vítajú. Či už preto, že je im naozaj milé stráviť chvíle s človekom, ktorého si vážia alebo preto, že takto si chcú vyskúšať, ako kto reaguje v inej situácii, než aké sa bežne vyskytujú na pracovisku. Pre šéfa to napríklad môže byť možnosť, ako si otestovať mladšieho kandidáta na zodpovednejšiu funkciu.
Často sa treba revanšovať pozvaním na domácu večeru alebo pozvaním partnera domov napríklad preto, že niečo podobné je v zahraničí úplne normálne, napríklad v USA. Ďalší chcú zase vedome, a pritom nenápadne, ohodnotiť toho druhého. Test sa pritom nemusí vždy podariť. Istému mladému lekárovi -- asistentovi, ktorého pozval primár domov, pri vstávaní od samého vzrušenia spadla stolička. "No, ak budete takto postupovať aj pri operáciách, veľa toho asi nedosiahnete," komentoval výkon mladého muža domáci pán. Asistent sa, pochopiteľne, cítil trápne. Múr, ktorý medzi oboma mužmi vyrástol v ten večer, tak ľahko asi nezmizne.
Dnes už neplatí, že pri podobnej príležitosti musí hostiteľ aj sám variť. Jedlo sa dá jednoducho objednať. Pre hostí však platia niektoré pravidlá. Darovať kvetiny je nepísaným zákonom, hoci človek ich nemusí priniesť sám, veď hostiteľku podobná situácia len vystavuje stresu -- hľadanie vázy, pobiehanie, nalievanie vody, bezpochyby ste to už zažili. A čo ešte, ak dostane niekoľko kytíc naraz? I tomu sa dá vyhnúť. Znalí hostia pošlú kvety už pred návštevou, prípadne na druhý deň po návšteve. Štýlové je pribaliť k nim vlastnoručne napísané poďakovanie. Ak nechcete u hostiteľky spôsobiť rozpaky, nevyberajte ani červené ruže, ani biele ľalie -- voňajú totiž príliš silno. A v prípade ázijských národov nie sú biele kvety vhodné tak či onak, všeobecne sa totiž považujú za kvety smútku.
Pokiaľ ide o hostiteľa, neraz sa stáva, že hostí víta ešte v domácom oblečení, pretože prišli skôr, ako boli ohlásení. Ak ste hosť, skoršiemu príchodu sa vyhnite, lebo hostiteľ je potom spravidla nútený na chvíľu sa ospravedlniť. V tom prípade je lepšie, aby sa vôbec neukazoval, hoci také niečo je možné len za podmienky, že má personál alebo trebárs dospelé deti, ktoré už niečo podobné zvládnu. Vyžaduje sa umenie nezáväznej konverzácie.
Všeobecné pravidlo na to, či je lepšie pozvať obchodného partnera do reštaurácie alebo k sebe domov, zrejme nejestvuje. Rozhodnutie závisí len od vás. V každom prípade domácu návštevu organizujte iba vtedy, ak existuje aspoň minimálny predpoklad, že si s partnerom rozumiete.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 19:16