StoryEditor

Úspech SkyEurope aj vďaka rizikovým fondom

23.05.2006, 00:00

SkyEurope je príklad rozvoja slovenskej spoločnosti, ktorej vznik podporili fondy rizikového kapitálu. Dnes je táto spoločnosť vedúcou nízko cenovou leteckou spoločnosťou v strednej Európe.
27. septembra 2005 sa SkyEurope stala prvou verejne obchodovateľnou leteckou spoločnosťou v strednej a východnej Európe na burzách vo Viedni a Varšave. Realizáciou IPO spoločnosť zdvojnásobila akciový kapitál z 10 miliónov akcií na 20 miliónov akcií pri trhovej kapitalizácii (v čase realizácie IPO 120 miliónov eur). Po založení spoločnosti boli investormi v niekolkych kolach
aj fondy rizikového kapitálu, z ktorych najvačší objem kapitálu investovali fondy Euroventures Danube BV a slovenský fond Nadácia na podporu postprivatizačného podnikania, založený na Slovensku z kapitálu EBOR na počiatku deväťdesiatych rokov. Tieto fondy sa spolu s EBOR, ktora do SkyEurope investovala aj priamo, združili do konsorcia Endavour Holdings Limited. Jeho podiel pred IPO činil 43.4%. Okrem fondov rizikového kapitálu investovali do spoločnosti aj iné typy inštitucionálných investorov, ktorých podiel pred IPO bol 39,8 % na akcionárskej štruktúre spoločnosti.
Endavour Holdings Limited 12. apríla 2006 oznámil, žePri založení spoločnosti boli investormi aj fondy rizikového kapitálu. Podiel inštitucionálnych investorov v tom čase bol 39,8 % na akcionárskej štruktúre spoločnosti. Medzi týmito fondmi bol aj fond Endavour Holdings Limited, ktorý 12. apríla 2006 oznámil, že predal 2 668 546 akcií spoločnosti SkyEurope. Podľa oznámenia spoločnosti Endavour Holdings Limited boli všetky akcie predané európskym inštitucionálnym investorom. Riaditeľ spoločnosti Roland Haas predaj akcií odôvodnil skutočnosťou, že spoločnosť SkyEurope sa už dostala z počiatočnej etapy mladej rozvíjajúcej sa spoločnosti a dnes je z nej zrelá spoločnosť kótovaná na burze a akcionárska prítomnosť fondu v nej už nie je v súlade s investičnou stratégiou fondu.
Centrála SkyEurope Airlines je v Bratislave, kde spoločnosť prevádzkuje lety z bratislavského Letiska M. R. Štefánika. Na Slovensku spoločnosť využíva okrem Letiska M. R. Štefánika v Bratislave aj košické letisko. V Maďarsku je to letisko Ferihegy 1 v Budapešti, v Poľsku Letisko Frederika Chopina vo Varšave a letisko Balice v Krakove a v Čechách letisko Ruzyň v Prahe.
SkyEurope začala svoju činnosť 13. februára 2002. So svojimi piatimi základňami na Slovensku, v Česku, Maďarsku a v Poľsku je aj prvou multibázovou leteckou spoločnosťou v stredoeurópskom regióne. Zo svojich základní v Bratislave, Budapešti, Krakove, Varšave, a Prahe lieta sedemdesiatimi linkami do 37 destinácií v 19 krajinách. Od prvého letu v roku 2002 SkyEurope Airlines prepravila celkovo 3 025 855 pasažierov (k 31. decembru 2005) a v letnej sezóne 2006 bude prevádzkovať flotilu 16 lietadiel.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 17:12