StoryEditor

Slabnúca koruna povzbudila výkonnosti fondov

07.02.2006, 23:00
Oslabenie koruny prospelo uplynulý týždeň väčšine podielových fondov investujúcim v eurách a dolároch. Po prepočítaní na slovenskú menu sa totiž ich straty väčšinou zmazali a takmer všetky sa ocitli miernych ziskoch. So stratou ukončili týždeň len korunové dlhopisové fondy a akciové fondy investujúce strednej a východnej Európe.

Oslabenie koruny prospelo uplynulý týždeň väčšine podielových fondov investujúcim v eurách a dolároch. Po prepočítaní na slovenskú menu sa totiž ich straty väčšinou zmazali a takmer všetky sa ocitli v miernych ziskoch. So stratou ukončili týždeň len korunové dlhopisové fondy a akciové fondy stredoeurópske akciové fondy.

Americké akcie strácali
Fondy investujúce do amerických akcií získali po prepočítaní na koruny v priemere 0,6 percenta. Americké akciové trhy sa pritom oslabili. "Akcie strácali najmä pre sklamanie z nezmenenej rétoriky Fedu pri poslednom rozhodovaní o výške úrokových sadzieb pod vedením Alana Greenspana," vysvetľuje portfóliový manažér ČSOB Asset Managementu Vladimír Ravinger. Greenspan totiž ponechal štandardným zvýšením sadzieb o 25 bázických bodov dvere plne otvorené svojmu nástupcovi, z čoho vyplýva neistota ohľadne budúceho pohybu sadzieb. Náladu investorov nepotešili ani slabšie výsledky internetových firiem. "Okrem technologických spoločností strácali aj firmy z energetického sektora a sektora verejných služieb," dodáva Ravinger.

Zmiešané výsledky v Európe
Akciové fondy investujúce v západnej Európe sa najmä vďaka oslabeniu koruny oproti euru zhodnotili rovnako o 0,6 percenta. Trhy na starom kontinente pritom podali zmiešané výkonnosti. Zhodnotiť sa dokázal nemecký trh, britské a francúzske akcie, naopak, mierne klesli. "Burzy sa nenechali ovplyvniť slabou náladou amerických trhov a značnú časť týždňa si pripisovali solídne zisky," uvádza portfóliová manažérka Investičnej a Dôchodkovej Katarína Antoničová.
Stredoeurópske akciové fondy stratili priemerne 1,7 percenta. "Zmiešané výsledky podal aj stredoeurópsky región, pričom najlepšie výsledky zaznamenal slovenský trh. Do mínusu sa prepadli poľské a maďarské tituly," uvádza Antoničová. Poľský trh sa pod drobnohľadom investorov ocitol vďaka napätej politickej situácii, ktorá sa však uspokojivo rozuzlila.

Rozvíjajúce sa trhy
Korekcia zasiahla prakticky všetky rozvíjajúce sa trhy. V Latinskej Amerike klesli akciové trhy podľa portfóliového manažéra Across Investment Services Miroslava Čameka najmä v Brazílii a Argentíne. Akciové fondy zamerané na Latinskú Ameriku prerobili v dolároch 1,4 percenta. "V pozitívnom teritóriu skončili minulý týždeň iba ázijské akciové fondy, ktoré priniesli investorom zhodnotenie napriek tomu, že sa ázijským akciovým titulom vo všeobecnosti nedarilo, keď nasledovali americký trh na ceste nadol," konštatuje Čamek.

Dlhopisové fondy
Dolárové dlhopisové fondy ťažili z oslabenia koruny a v priemere sa zhodnotili o 1,5 percenta. Eurové dlhopisové fondy stagnovali. Americké štátne dlhopisy odzrkadlili podľa Antoničovej zvýšenie základnej úrokovej sadzby americkej centrálnej banky a obavy investorov z ďalšieho sprísňovania menovej politiky. "Ceny dlhopisov sa prudko prepadli, vďaka čomu výnosy do splatnosti prudko vzrástli," vysvetľuje. Európske štátne dlhopisy ostali zdržanlivejšie a udržali sa podľa nej na viac-menej stabilnej úrovni.

Korunové fondy
Dlhopisové korunové fondy stratili za týždeň necelých 0,1 percenta. Korunové peňažné fondy sa mierne zhodnotili. Na výkonnosti korunových dlhopisových fondov sa podľa portfóliového manažéra Asset Managementu Slovenskej sporiteľne Petra Hermana negatívne prejavuje nárast výnosov dlhopisov v očakávaní zvýšenia kľúčových úrokových sadzieb zo strany Národnej banky Slovenska. Korunové peňažné fondy sú menej citlivé na zmenu sadzieb na trhu. "V najbližšom období môže dlhopisový trh utrpieť s ohľadom na aktuálnu politickú situáciu a rozpad súčasnej vlády. Časť zahraničných investorov by mohlo zavrieť svoje korunové pozície a premiestniť prostriedky na okolité trhy regiónu," uzatvára portfóliový manažér Tatra Asset Managementu Martin Gregora.

Priemerné týždenné zhodnotenie vybraných skupín fondov po prepočte na slovenské koruny k 3. 2. 2005
Skupina fondov %
Peňažné korunové 0,02
Peňažné v cudzej mene 1,02
Dlhopisové korunové -0,05
Euro dlhopisové 0,06
Dolárové dlhopisové 1,50
CEE dlhopisové 0,47
Európske akciové 0,63
Americké akciové 0,62
Globálne akciové 0,85
Technologické akciové 0,1
CEE akciové -1,73
Zmiešané 0,21
Zdroj: Investičná a Dôchodková, správ. spol., a.s., SASS

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 13:22