StoryEditor

Tunel Branisko chráni proti požiaru aj firma z Batizoviec

28.08.2006, 00:00
Výrobca požiarnych konštrukcií a uzáverov, spoločnosť Pyrobatys z Batizoviec pri Poprade, sa za jedenásť rokov vypracovala z lokálnej firmy na dominantného slovenského výrobcu. Presadila sa i na okolitých trhoch.

Výrobca požiarnych konštrukcií a uzáverov, spoločnosť Pyrobatys z Batizoviec pri Poprade, sa za 11 rokov vypracovala z lokálnej firmy na dominantného slovenského
výrobcu. Presadila sa i na trhoch v okolitých štátoch.

Na pokraji zániku
Keď začiatkom 90. rokov hrozilo, že špecializovaná výroba, ktorej história siaha v podtatranskej obci do roku 1970, zanikne, nik netušil, aké prekvapenie prinesie vývoj. V správnom čase sa na správnom mieste objavili ľudia, ktorí pochopili, aký potenciál sa skrýva v nových ekonomických podmienkach. Bratia Ján a Juraj Lisoňovci stavili na správneho koňa. Prevzali jednu z dcérskych firiem spoločnosti Batys, ktorá skončila v konkurze, a pred jedenástimi rokmi založili Pyrobatys.
Batizovská výroba požiarnych dverí bola jediná v bývalom Československu. Po transformácii sa však podnik dostal do krachu. "Inovácia stagnovala. Stále sa vyrábal jeden zastaraný typ výrobku, neexistoval vlastný vývoj, marketing bol málo agresívny a firma začala strácať v otvorenom trhovom prostredí svoju pozíciu," spomína Juraj Lisoň,
výrobný riaditeľ a konateľ Pyrobatysu.

Rozvoj rátajú na milióny
Návrat na stratený trh, na ktorom navyše za pár rokov vyrástla tvrdá konkurencia, bol ťažký. Stál vyše sto miliónov korún preinvestovaných do rozvoja. Firmu bolo treba postaviť na nohy na úplne iných základoch a princípoch, ako fungovala dovtedy. "Výhradne sa orientujeme na zákazkovú produkciu, ktorú ponúkame ako komplexnú službu. Od vývoja cez konštrukciu a samotnú výrobu, až po dodávku, montáž a servis," vysvetľuje Lisoň.
Pyrobatys má jasnú víziu i do budúcnosti. Pokrýva polovicu domáceho trhu a má ambície podobne postupovať aj v okolitých krajinách. O jeho rýchlom raste najlepšie hovoria čísla. Kým v roku 1995 zamestnával 46 ľudí a dosiahol tržby 39 miliónov korún, vlani sa viac ako tristo zamestnancov podieľalo na vyše 300-miliónových tržbách. Podobne rástla i produktivita práce, ktorá sa minulý rok priblížila k miliónu korún na jedného pracovníka.

Vybavili uzávermi i Branisko
Firma ráta s tým, že do roku 2009 tržby ešte zdvojnásobí. Rozhodujúci podiel by na tom mala mať strategická investícia do novej výroby požiarneho skla za viac ako sto miliónov korún. Keď sa začne o tri roky s produkciou, Pyrobatys bude jedinou firmou v stredoeurópskom regióne, ktorá bude vyrábať požiarne konštrukcie a bude sebestačná v požiarnom skle. Výrobný riaditeľ a konateľ si od nej sľubuje synergický efekt a väčšiu flexibilitu pri atypických zákazkách.
Asi stodruhový sortiment firmy zahŕňa požiarne uzávery z dreva, ocele a hliníka. Sú to hlavne plné alebo presklené požiarne dvere, brány, okná, steny a poklopy, ktoré zodpovedajú materiálovým a odolnostným požiadavkám európskych noriem na požiarne konštrukcie. Požiarnymi uzávermi z Batizoviec je vybavený okrem mnohých známych slovenských stavieb i tunel Branisko.

Budúcnosť v skle
Firma netají, že chce byť najlepšia vo fachu, viac sa presadzovať v zahraničí, investovať do modernizácie a udržať si dobré meno kvalitou a službami. V súčasnosti asi polovicu sortimentu tvoria presklené požiarne uzávery. Plánuje ich podiel na výrobe zvýšiť, čo by významne zlepšilo ekonomiku, preto chystá investíciu do rozšírenia výroby požiarneho skla. Vlani takmer 60 percent výrobkov umiestnila na domácom trhu a tretinu v Českej republike. Zvyšok predala v Maďarsku, Poľsku, na Ukrajine a v Rusku.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 03:23