StoryEditor

Nikkei na štvorročnom maxime

23.08.2005, 00:00
Akcie spoločností zahrnutých v indexe Nikkei si včera polepšili o 1,31 percenta, čím sa dostali najvyššie za ostatné štyri roky. Ťahúňom burzy sa stali bankové tituly, oceliarne a lodenice. Akciám sa darí vďaka pozitívnym vyhliadkam japonskej ekonomiky.

Akcie spoločností zahrnutých v indexe Nikkei si včera polepšili o 1,31 percenta, čím sa dostali najvyššie za ostatné štyri roky. Ťahúňom burzy sa stali bankové tituly, oceliarne a lodenice. Akciám sa darí vďaka pozitívnym vyhliadkam japonskej ekonomiky. Nikkei si polepšil o 160 bodov a zatváral na 12 452, vyššie bol naposledy 6. júla 2001. Širší index TOPIX narástol o 1,54 percenta na 1 269 bodov.
Akcie bánk ťažili z ekonomického zotavenia krajiny, ktoré im v uplynulých týždňoch pomohlo k ziskom. Najväčšia japonská banka Mizuho bola včera zároveň najobchodovanejším titulom a polepšila si o 6,3 percenta na 595 000 jenov, druhá najobchodovanejšia Sumitomo Mitsui Financial Group narástla rovnako o 6,3 percenta na 930 000 jenov, uviedla agentúra Reuters.
Podľa analytikov majú akcie bánk potenciál pre rast, keď by mal objem úverov po osemročnom poklese znovu rásť. Bank of Japan by vďaka náznakom oživenia ekonomiky mohla v najbližšom období zvýšiť nulovú úrokovú sadzbu, čím by sa zvýšili aj úroky na úvery.
Japonská ekonomika si v druhom kvartáli polepšila o 0,3 percenta, čím by celoročný rast mal dosiahnuť 1,1 percenta. Je to menej ako očakávania analytikov, zároveň však medziročne klesol počet bankrotujúcich podnikov o 9 percent. Zlepšenie naznačuje aj niekoľko ďalších indikátorov ako pokles dlhu spoločností pred bankrotom, zníženie nezamestnanosti a nárast investícií a súkromnej spotreby. Podľa analytikov tak po zmiešaných výsledkoch v roku 2004 prichádza dlhoočakávané oživenie.
Okrem bánk sa darilo aj oceliarňam a lodeniciam vyplácajúcim vysoké dividendy, ktorým pomáha nárast očakávaného dopytu po oceli a námornej doprave. Tieto spoločnosti ponúkajú dvojpercentnú dividendovú sadzbu v porovnaní s priemerným jedným percentom vyplateným spoločnosťami v indexe Nikkei.
Aj keď sú vysoké ceny ropy potenciálnou hrozbou pre ekonomický rast, podľa analytikov zatiaľ trhu pomohli. "Súčasné ceny ropy sú nepochybne hrozbou, ale zatiaľ sa ukázali ako prospešné pre trhy mimo Spojených štátov," citovala agentúra Reuters Toshihiko Matruna z SMBC Friend Securities.
Podľa predpovedí analytikov by mali hospodárske výsledky spoločností v treťom štvrťroku prekonať očakávania, čím by stimulovali aj ďalší rast svojich akcií. Pre vývoj trhu bude smerodajný aj politický vývoj. Najmä dlhodobí zahraniční investori budú pozorne sledovať politickú scénu pred septembrovými parlamentnými voľbami. Investori zameraní na krátkodobé zisky môžu odísť hneď ako budú japonské akcie drahšie v porovnaní s americkými či európskymi.

Míľniky indexu Nikkei 225
Zmena od začiatku roka: + 8,07 %
Tohtoročné doterajšie maximum: 12 369
Tohtoročné minimum: 10 770
Historické maximum: 38 915 (29. december 1989)
Historické minimum: 85,25 (6. júl 1950)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 10:43