StoryEditor

Zlato mieri k "sedemstovke"

16.04.2007, 00:00
Zlato nie je len veľmi populárny módny doplnok, ale určite si ho pochvaľujú aj investori. Jeho cena rastie už šesť týždňov za sebou. Opačným smerom sa pohla ropa, ktorú stlačilo nadol upokojenie situácie na Blízkom východe.
V článku je graf   

Neustále smerom na sever mieri meď, ktorej pomáha kombinácia faktorov - nižšia produkcia a silnejúci dopyt. Jej cena tak rastie už šesť týždňov za sebou.

Ropa stráca
Ropa zaznamenala uplynulý týždeň mierny pokles. Jej cenu stlačili nadol hlavne dva faktory. Prvým bolo uvoľnenie geopolitického napätia, ktoré nastalo po prepustení britských vojakov Iránom. Ešte počas veľkonočných sviatkov boli obchodníci vo vyčkávajúcej nálade, či nedôjde k nejakej nečakanej udalosti na Blízkom východe. Keďže k ničomu podobnému nedošlo, okamžite po víkende došlo k obrovskému výpredaju čierneho zlata zo strany obchodníkov. Vyzeralo to, že ropa by sa mohla pokúsiť atakovať znovu 60-dolárovú hranicu. Prišli však informácie o ďalších technických problémoch amerických rafinérií, ktorých výsledkom sú neustále klesajúce zásoby benzínu v Spojených štátoch. Problémy amerických spracovateľov ropy však majú aj ďalší dôsledok. Kvôli odstaveniam zariadení sa znižuje dopyt po rope zo strany rafinérií, čo spôsobuje hromadenie jej zásob v Cushingu, kde sa sústreďuje americká ropa. Zásoby v tomto dôležitom mieste v dodávateľskom reťazci stúpli na najvyššiu hodnotu od apríla 2004, keď sa začali sledovať. Takéto obrovské hromadenie zásob následne tlačí na pokles ceny ropy.

Dolár pomáha zlatu
Naopak, úspešný týždeň má za sebou zlato. Pomáha mu pokračujúce oslabovanie dolára, ktorý sa prepadáva na čoraz nižšie pozície oproti euru. Aj tento týždeň dostal dolár zmiešané správy. Na jednej strane to bol pozitívny vývoj americkej obchodnej bilancie, keď jej deficit bol v marci nižší ako sa čakalo. Na druhej strane však negatívne prekvapil index spotrebiteľskej dôvery, ktorá klesá už tretí mesiac za sebou. Zlatu sa takisto podarilo vymaniť z vplyvu ropy, a preto napriek nepresvedčivým výkonom ropy si obchodníci so zlatom mohli pripísať slušné zisky. Cena žltého kovu sa tak už znovu priblížila na dosah magickej hodnoty 700 dolárov za trojskú uncu a vyzerá to tak, že už v najbližších dňoch sa pokúsi o jej zdolanie.

Počasie nepraje farmárom
Počasie je momentálne hlavným faktorom ovplyvňujúcim cenu obilnín. Na americký Corn Belt (kukuričný pás), ktorým sa označujú najväčšie producentské štáty kukurice v Spojených štátoch, dorazilo nepriaznivé počasie. Nádielky snehu a dažďa spôsobujú rozmočenú a bahnitú pôdu, ktorá neumožňuje sadiť farmárom novú kukuricu. Pritom ešte podľa marcovej správy amerického ministerstva pre poľnohospodárstvo sa tento rok očakáva nasadenie najväčšieho množstva kukurice od roku 1944. Práve takéto nepriaznivé počasie môže pritom spôsobiť oneskorenie sejby a tým aj nesplnenie pôvodných odhadov. Cena kukurice na takéto správy prirodzene reaguje nárastom.

Kliknutím na obrázok ho zväčšíte...

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
03. máj 2024 12:45