StoryEditor

O cenách plynu pre živnostníkov už rozhoduje len SPP

05.02.2006, 23:00

Od začiatku tohto roka prestal regulačný úrad s rozhodovaním o cenách plynu pre živnostníkov, domové kotolne a ostatných odberateľov okrem domácností, ktoré so potrebou spadajú do kategórie maloodber. O ich cenách dnes rozhoduje Slovenský plynárenský priemysel a môže ich meniť aj počas roka.
"Pokiaľ dôjde k výraznej zmene nákupných cien plynu, upravíme ceny aj v tejto kategórii," povedala hovorkyňa plynárov Dana Kršáková. Plynári zároveň dodávajú, že nebudú maloodberateľom meniť ceny podľa aktuálneho vývoja, ako to robia pri veľkoodberateľoch. "Je neefektívne robiť každý mesiac odpočty množstvu klientov s relatívne nízkou spotrebou," hovorí Kršáková.

Vyberať sa nedá
Na trhu s plynom si zatiaľ podnikoví maloodberatelia príliš nepomôžu, ak by sa im ceny SPP zdali nevýhodné. Dôvodom je, že liberalizácia trhu v praxi príliš nefunguje. Regulačný úrad vydal zatiaľ 20 licencií pre firmy, ktoré majú záujem o dodávanie plynu. Sčasti však ide o firmy starajúce sa o plynovodnú sieť v priemyselných parkoch. "V našom areáli pôsobí 20 firiem. SPP nemal záujem o distribúciu sem, museli by udržovať plynové vedenie," vysvetľuje Jozef Kerecman z firmy Energoblok v Brezovej pod Bradlom. Plyn kupujú od SPP, ktorý im ho dodá po plot areálu.

Nespokojní konkurenti
Niekoľko licencovaných obchodníkov s plynom na Slovensku zatiaľ veľa vody nenamútilo. Je veľmi ťažké "vyboxovať" si na trhu nižšiu cenu za zemný plyn ako SPP. Okrem toho musia komoditu prepravovať sčasti cez plynovody vo vlastníctve plynárov. "Monopol SPP je príliš silný. Ak si aj dohodneme väčší kontrakt, plynári nám oznámia, že nemajú dostatočnú kapacitu na prepravu nášho plynu," hovorí Miroslav Sipták zo spoločnosti Europower.
O tom, že liberalizácia zatiaľ v praxi veľmi nefunguje, hovoria aj nezávislí odborníci. Niektorí si však myslia, že situácia by sa mala v priebehu tohto roka zlepšiť, keď SPP prejde unbundlingom (rozdelenie účtovníctva na obchod s plynom a prepravné služby). Problémy v obchodovaní s plynom sú však ešte väčšie ako pri elektrine, ktorá tiež prechádza podobným procesom. "Hlavný problém vidím v hľadaní seriózneho dodávateľa, ktorý je skutočne schopný dopraviť dohodnuté množstvo plynu v dohodnutom čase na dohodnuté miesto," uzavrel plynárenský analytik Karol Hirman.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
28. apríl 2024 07:15