StoryEditor

Kolísanie trhov fondy neovplyvnilo

07.06.2006, 00:00
Hoci minulý týždeň bol pre svetové akciové trhy jeden z najrušnejších a burzy zaznamenali prudké vzostupy aj pády, na výkonnosti podielových fondov na Slovensku sa to nijako výraznejšie neprejavilo. Technologické akciové, americké akciové a stredo- a východoeurópske akciové fondy si v minulom týždni pripísali v korunovom vyjadrení najväčšie zisky. Tieto tri kategórie fondov sa dostali v týždennej výkonnosti nad hranicu jedného percenta. Na opačnom konci výkonností skončili eurové dlhopisové a zmiešané fondy. Korunové dlhopisové a peňažné fondy skončili týždeň so stratami zhruba na úrovni jednej desatiny percenta, pričom stále pokračuje odlev prostriedkov z týchto dvoch kategórií fondov.

Akciové trhy
"Investori čakajú na silnejšie správy (najmä zo Spojených štátov), ktoré by udali trhu jednoznačnejší smer," myslí si Miroslav Čamek z Across Investment Services. Minulotýždňové skrátené obchodovanie nebolo pre americké burzové parkety veľmi úspešné. Hlavné indexy skončili zmiešane. Po trojdňovej rastovej rely totiž akcie začali utorkové obchodovanie vo veľmi slabej nálade a tento trend si udržali celú obchodnú seansu. Dokázali tak zmazať všetky predchádzajúce zisky. Podielovým fondom amerických akcií sa však na týždennej báze v korunovom vyjadrení nedarilo zle.
Akcie západnej Európy strávili pondelkové obchodovanie mierne v zápore a vyčkávali na impulz z nového kontinentu. Ten sa dostavil v utorok v podobe veľmi slabej spotrebiteľskej dôvery a dokázal so sebou hlboko do mínusu stiahnuť aj tento región. "Trhy už potom do konca týždňa kopírovali vývoj spoza Atlantiku a do kladných čísel sa dostať nedokázali, a to napriek dobrým makroekonomickým dátam, ktoré mali investori k dispozícii," uviedla k situácii na európskych burzách Katarína Antoničová z Investičnej a dôchodkovej.
Stredo- a východoeurópske akciové fondy sa stali v uplynulom týždni jedinými, ktorým sa podarilo z rozvíjajúcich sa trhov dostať do pozitívneho teritória. Hlavnú zásluhu na tomto vývoji nesie ruský akciový trh, ktorý sa z prepadov cien akcií v minulých týždňoch pomerne dobre dostával.

Dlhopisové trhy
Americké štátne dlhopisy majú za sebou volatilný týždeň. Trh sa spočiatku oslaboval pre slabú spotrebiteľskú dôveru krajiny a negatívny minútový komentár centrálnej banky. Podľa Antoničovej ich v závere týždňa nahor odštartovali slabé dáta z trhu práce, ktoré povzbudili nádeje na zastavenie rastu úrokových sadzieb. Z týždenného hľadiska výnosová krivka na kratšom konci mierne stúpala a dlhý koniec sa ponoril do mínusu. Ceny európskych bondov sa však najmä vďaka pozitívnym makroekonomickým informáciám výrazne znížili, čo ich výnosy po celej dĺžke krivky posunulo nahor až o dvanásť bodov. Dolárové dlhopisové fondy sa znehodnotili o 0,2 percenta, eurové dlhopisové fondy stratili 0,7 percenta.

Domáce trhy
Hlavným faktorom ovplyvňujúcim vývoj na domácom peňažnom trhu zostáva inflácia. "Keďže jej očakávaný vývoj je v súčasnosti negatívny, nie je možné vylúčiť, že NBS ešte pristúpi v priebehu nasledujúcich mesiacov k sprísneniu menovej politiky," myslí si Martin Gregora z TAM.
Minulotýždňové zvýšenie úrokových sadzieb Národnou bankou sa výraznejšie nepremietlo do vývoja kurzu slovenskej koruny oproti euru. Výnosy slovenských dlhopisov počas minulého týždňa vzrástli pozdĺž celej krivky, pričom výraznejšie na kratšom konci. "Keďže samotné zvýšenie základnej sadzby zo strany NBS bolo trhom už z veľkej časti započítané, tento fakt mal len mierny vplyv na výnosy dlhopisov," zhodnotil situáciu Peter Herman z AM SLSP.

Týždenné zhodnotenie vybraných skupín fondov (k 2. 6. 2006, prepočet na Sk)
Skupina fondov %
Peňažné korunové -0,08
Peňažné v cudzej mene 0,04
Dlhopisové korunové -0,1
Euro dlhopisové -0,68
Dolárové dlhopisové -0,18
CEE dlhopisové 0,06
Európske akciové 0,16
Americké akciové 1,12
Globálne akciové 0,36
Technologické akciové 1,46
CEE akciové 1,03
Zmiešané -0,41

 

Investičné tipy na tento mesiac s časopisom Investor
Kategória fondov Kúpiť Predať Podržať
Americké akciové *** * ***
Európske akciové * * *****
Východoeurópske akciové   ** *****
Americké dlhopisové ** * ****
Európske dlhopisové * *** ***
Východoeurópske dlhopisové   *** ****
Korunové dlhopisové * ** ****
Spracované pre hn podľa názorov odborníkov zo spoločností VÚB Asset Management, Asset Management Slovenskej sporiteľne, Across Investment Services, UniBanka, ČSOB, Investičná a Dôchodková a KD Investments. Upozornenie: Informácie a názory v uvedenej tabuľke nie sú ponukou na nákup alebo predaj ktoréhokoľvek finančného produktu. Strany spolupracujúce na tabuľke nezodpovedajú za prípadné finančné straty vzniknuté z dôvodu nesprávneho použitia informácií. S každou investíciou je spojené riziko a výnosy dosiahnuté v minulosti nie sú zárukou budúcich výnosov. Každá hviezdička reprezentuje názor jedného analytika.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 11:13