StoryEditor

Fondy s nehnuteľnosťami aj na Slovensku

26.08.2005, 00:00
Aj na Slovensku bude možné zakladať podielové fondy s investovaním do nehnuteľností. Zákon síce takúto možnosť zatiaľ neumožňuje, no na základe dopytu zo strany investorov a správcovských spoločnosti pripravilo Ministerstvo financií novelu zákona o kolektívnom investovaní.

Aj na Slovensku bude možné zakladať podielové fondy s investovaním do nehnuteľností. Zákon síce takúto možnosť zatiaľ neumožňuje, no na základe dopytu zo strany investorov a správcovských spoločností pripravilo ministerstvo financií novelu zákona o kolektívnom investovaní.
Tá by mala od 1. februára budúceho roku umožniť zakladanie nového typu podielového fondu. Podľa niektorých zainteresovaných mohla prísť takáto iniciatíva už skôr. "V špeciálnom podielovom fonde bude možné investovať predovšetkým do nehnuteľností a majetkových účastí v realitných spoločnostiach vrátane zahraničných realitných spoločností. Do majetku fondu možno pritom nadobúdať iba nehnuteľnosti, s ktorými sa bežne obchoduje a sú oceniteľné výnosovou metódou, teda spôsobilé pri bežnom hospodárení prinášať pravidelné a dlhodobé výnosy," uviedla Eva Kullová, vedúca oddelenia finančných služieb v oblasti kapitálového trhu a poisťovníctva ministerstva financií.
Takýto fond má na rozdiel od bežných podielových fondov niekoľko špecifík. Z pohľadu podielnika je podstatná najmä minimálna výška investície, ktorá je pre špeciálne fondy typická. Podľa Úradu pre finančný trh by to mohlo byť 40 tisíc eur, čo správcovské spoločnosti považujú za prehnané.
Fondy nehnuteľností sa líšia aj dlhšími lehotami. Naplnenie minimálneho majetku môže trvať tri roky namiesto šiestich mesiacov pri klasických fondoch. Vystúpenie z fondu bude trvať pol roka na rozdiel od dvojtýždňovej lehoty a jedna nehnuteľnosť, ktorú fond kúpi, nemôže presiahnuť 20 percent celkového majetku, pri bežných fondoch je limit 5 percent. Pre realitné fondy sa počíta aj s voľnejšími pravidlami pre poskytovanie a prijímanie pôžičiek.
Investovanie do nehnuteľností naberá vo svete na popularite. Najmä po páde akciových trhov v roku 2001 sa stal tento spôsob ukladania úspor čoraz častejším. Z historického hľadiska sa fondy investujúce do nehnuteľností vyznačujú atraktívnym pomerom výnosu a rizika. "Priemerný ročný výnos realitných fondov v USA dosiahol za ostatných 11 rokov 14,3 percenta pri volatilite 13,8 percenta," uviedol pre HN Maroš Ďurik, generálny riaditeľ Across Investment Services. Na porovnanie, investície do akcií do veľkých amerických spoločností vyniesli v rovnakom období 11 percent pri volatilite 15,7 percenta. "Ich zaradenie do portfólia preto môže zvýšiť výnos, vyššiu pridanú hodnotu má navyše ich schopnosť znížiť jeho nestálosť," doplnil Ďurik. Výnosy takýchto fondov u nás je však podľa neho ťažké predikovať.
Na zavedenie realitných fondov čaká na Slovensku niekoľko hráčov. Aj napriek tomu sa však nepredpokladá ich agresívny nástup hneď po legislatívnej úprave, keďže investovanie do realít je dlhodobou investíciou a alokácia prostriedkov trvá dlhšie ako pri bežných podielových fondoch. Podľa Ivana Valenta, predsedu predstavenstva developerskej HB Reavis Group, by mohlo byť v prvých dvoch rokoch do týchto fondov vložených okolo 2 až 5 miliárd korún. "Slovenské fondy sa budú zameriavať najmä na menšie nehnuteľnosti, kým stredné a veľké nehnuteľnosti sú v rukách veľkých zahraničných fondov," doplnil Valent. Realitné fondy by sa mali, podľa jeho slov, podieľať na celkovom investičnom balíku asi 5 až 10 percentami.

01 - Modified: 2003-01-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: KE pozýva
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 16:59