StoryEditor

Investičný horoskop

11.06.2007, 00:00

Zmiešaný vývoj očakávame v sektore telekomunikácií. Ohlásené pokračovanie regulácie cien telekomunikačných služieb vníma trh ako riziko pre budúce výnosy, na druhej strane však pôsobia očakávania vo sfére prevzatí a fúzií telekomunikačných operátorov. Česká Telefonica O2 by sa mohla ocitnúť pod tlakom po tom, ako sa do tlače dostali informácie o nižších než predpokladaných výnosoch z predaja portfólia nehnuteľností firmy.
Zaujímavý bude aj vývoj okolo akcií spoločnosti ČEZ. Informácie, že pod vplyvom výkupu vlastných akcií spoločnosťou by sa český štát mohol ocitnúť v situácii, keď jeho vlastnícky podiel v spoločnosti ČEZ prevýši dve tretiny a bude musieť preto učiniť povinnú ponuku na odkup akcií od zostávajúcich menšinových akcionárov, pribrzdil predchádzajúci rast akcií ČEZ.
Pozitívny vývoj očakávame okolo akcií maďarskej petrochemickej spoločnosti MOL po tom, ako spoločnosť ohlásila expanzívne plány a zároveň vznikli špekulácie o tom, že Rus Megdet Rahimkulov chce zvýšiť svoj akcionársky podiel zo súčasných 5,2 až na 10 percent. Naopak, akcie realitného developera Orco by sa mohli dostať krátkodobo pod predajný tlak po tom, ako spoločnosť v súvislosti s uvedením svojich akcií na varšavskej a budapeštianskej burze plánuje zvýšiť základný kapitál spoločnosti a vydáva nové akcie.
Stredoeurópske akciové trhy sa minulý týždeň dostali pod predajný tlak po tom, ako Európska centrálna banka zvýšila základnú referenčnú úrokovú sadzbu na 4 percentá. Zvýšenie úrokových sadzieb bolo síce očakávané trhmi, ale sprevádzajúci komentár, ktorý naznačil ďalšie zvyšovanie v eurozóne pod vplyvom obáv z rastúcej inflácie, poznačil obchodovanie na akciových trhoch v negatívnom smere.
Zvýšenie úrokových sadzieb totiž preskupuje investície z akcií do dlhopisov, keďže vyššie úrokové miery v spojitosti s nižším rizikom investovania do dlhopisov sa stávajú pre investorov lákavejšie. Navyše sa zvýšenie úrokových mier prejavuje negatívne aj vo sfére očakávaného vývoja podnikových ziskov, keďže úroky sú pre väčšinu spoločností obchodovaných na burze nákladovou položkou. Tlak vyšších úrokových mier by mal v strednodobom horizonte naďalej pretrvávať, keďže súbežne so zvýšením úrokových v Európe sa objavili obavy z inflačného vývoja aj v USA.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. máj 2024 15:56