StoryEditor

Podiel štátu v UniBanke na predaj

14.12.2005, 23:00
Podiel ministerstva pôdohospodárstva v UniBanke je na predaj. Kupec získa 1,09-percentný podiel v hodnote takmer 26 miliónov. Odsúhlasil to včera vládny kabinet. O predávané akcie prejavil záujem majoritný akcionár banky UniCredito Italiano S.p.A., ktorý po schválení materiálu v parlamente vypracuje návrh privatizačného projektu. "Privatizačný projekt bude musieť odsúhlasiť okrem vlády aj parlament, preto je predčasné hovoriť o akýchkoľvek podmienkach z našej strany," uviedla Katarína Ševčíková, hovorkyňa UniBanky. Podiel UniCredita na základnom imaní sa po odkúpení podielu štátu zvýši na 78,3 percenta. Hlavným dôvodom, prečo sa chce rezort pôdohospodárstva zbaviť akcií UniBanky, je postupný pokles ich hodnoty a malý podiel na hlasovacích právach.
Keďže predávaný podiel akcií a rovnako podiel na hlasovacích právach banky nedosahuje päť percent, ministerstvo nemusí predaj akcií vopred oznámiť Národnej banke Slovenska. Cena 140 005 zaknihovaných, neobchodovateľných akcií štátu má byť určená štandardnou metódou oceňovania - net asset value (čistej hodnoty aktív). Získané prostriedky z predaja podielu v banke budú príjmom Fondu národného majetku SR. Polovicu z nich chce rezort pôdohospodárstva využiť na vykrytie svojich nezabezpečených potrieb, ako je financovanie programov EÚ a Slovenska a štátnej pomoci. Druhá polovica má byť príjmom štátneho rozpočtu.
Banka vznikla v roku 1990 pod názvom Slovenská poľnohospodárska banka (SPB). Jej zakladajúcimi akcionármi boli Slovenská poisťovňa, poľnohospodárske družstvá a organizácie rezortu vtedajšieho ministerstva poľnohospodárstva a výživy SR, potravinárske podniky a fyzické osoby. Vklad ministerstva pri založení banky bol 30 miliónov korún československých, čo predstavovalo 8,32-percentný podiel. V rokoch 1995 a 1996 sa základné imanie banky takmer zdvojnásobilo. Keďže si ministerstvo chcelo svoj kapitálový podiel udržať, nakúpilo nové akcie v celkovej hodnote takmer 81 miliónov korún. Po vstupe zahraničného investora UniCredito Italiano v roku 2000 zmenila SPB názov na Poľnobanku. Jej základné imanie sa zároveň rozhodnutím centrálnej banky znížilo z dôvodu riešenia straty v minulých rokoch. Nominálna cena akcie sa tak znížila z 1 100 na 309 korún za akciu. Z rovnakého dôvodu poklesla cena akcie UniBanky v roku 2002 na súčasných 185 korún za akciu.
Okrem UniCredita a ministerstva pôdohospodárstva má v banke takmer 20- percentný podiel Európska banka pre obnovu a rozvoj. Ďalšie, menšie ako jednopercentné akcionárske podiely majú spoločnosť Transpetrol, mesto Trnava, poisťovňa Kooperativa, Tatra-agrolev a fyzické osoby. "V mene majoritného akcionára sme už aktívne neoslovovali minoritných držiteľov akcií," povedala Ševčíková.

Súčasní akcionári UniBanky
Akcionár Podiel na základnom imaní v %
UniCredito Italiano, S. p. A. 77,21
EBRD 19,9
Ministerstvo pôdohospodárstva SR 1,09
Transpetrol 0,19
Mesto Trnava 0,16
Kooperativa poisťovňa 0,08
Tatra-agrolev, s.r.o. 0,05
Fyz. Osoba 0,067
Pozn.: údaje k 30. septembru 2005
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
04. máj 2024 02:03