StoryEditor

Len konzervatívni investori bez strát

17.05.2006, 00:00

Len peňažné korunové fondy skončili v minulom týždni v miernom zisku. Všetky ostatné skupiny fondov si pripísali straty. Najväčšie straty, na úrovni až takmer šiestich percent, dosiahli v priemere technologické akcie. Minulý týždeň sme v komentári spomenuli korekciu na komoditnom trhu. Tá sa už podľa Miroslava Čameka z Across Investment Services začala prejavovať, a to aj na akciových trhoch, kde vládnu obavy zo slabnúceho dolára a možného budúceho ďalšieho zvýšenia sadzieb v Spojených štátoch. Tento vývoj určite negatívne zasiahne aj výkonnosť podielových fondov, najmä tých, ktoré sú zamerané na "emerging markets". Tieto trhy totiž najviac trpia pri znížení ochoty riskovať zo strany veľkých hráčov na trhu.
Akciové trhy
Po troch mimoriadne úspešných týždňoch sa počas minulého týždňa americké akciové trhy obrátili k silnej korekcii. Najväčšie straty zaznamenali akcie technologického sektora. "Väčšinu týchto strát trh zaznamenal až v posledných dvoch dňoch týždňa, teda po stredajšom zasadnutí Fedu, na ktorom americká centrálna banka zdvihla základnú úrokovú sadzbu na úroveň päť percent," komentovala situáciu na americkom trhu Katarína Antoničová z Investičnej a Dôchodkovej. Fed naznačil, že v snahe udržať infláciu na akceptovateľnej úrovni bude ďalšie zvyšovanie sadzieb ešte potrebné, čo spolu s rastom ceny ropy a cien komodít na trh zapôsobilo ako smršť. Straty zaznamenali všetky akciové odvetvia a investori svoje prostriedky presúvali do "stabilných" aktív". "Technologicky ladený Nasdaq Composite klesol až o 4,2 %, čo je najväčší týždenný prepad od apríla 2005," uviedol Jaroslav Kardoš z VUBAM.
Akciové trhy západnej Európy svoj vývoj opäť plne prispôsobili americkým burzám a zhodne s nimi začiatkom týždňa mierne rástli a počas posledných dvoch obchodných dní sa prepadli hlboko do mínusu. Zaznamenali straty v rozpätí 2,6 až 3,2 percenta. Z akciových trhov v strednej Európe si najhoršie počínala maďarská burza, ktorá strácala pod tlakom rastúcej inflácie a prekvapujúco vysokého deficitu zahraničnej bilancie.
Dlhopisové trhy
V uplynulom týždni výnosová krivka dlhopisového trhu zaznamenala mierne pohyby smerom nahor. "Určitý tlak na nárast výnosov sa objavil po zasadaní Európskej centrálnej banky (ECB), keď následný komentár jej prezidenta ubezpečil trhy, že ECB pristúpi v júni k zvýšeniu sadzieb," poznamenal Ondrej Vilinovič z TAM. Posuny výnosových kriviek sa negatívne odzrkadlili na cenách dlhopisov denominovaných v eure a aj v slovenskej korune.
Americký dlhopisový trh má za sebou ďalší slabý týždeň, počas ktorého opäť hrali prím úrokové sadzby. "Začiatkom týždňa sa síce dlhopisy ešte držali, keďže investori s napätím očakávali, či predstavitelia centrálnej banky nenaznačia, kedy by mohlo prísť k ukončeniu politiky sprísňovania, koncom týždňa však ceny nezadržateľne zamierili nadol, v dôsledku čoho výnosy vzrástli v priemere o deväť bázických bodov," uviedla Antoničová.
Domáce trhy
Súčasná nálada na trhu a očakávania ďalšieho sprísňovania menovej politiky zo strany NBS aj v uplynulom týždni tlačili na rast úrokových sadzieb peňažného trhu. Najväčší nárast zaznamenali 9-mesačné a ročné splatnosti, posun smerom hore o 17, resp. 21 bázických bodov. Ročný BRIBOR sa tak dostal na úroveň 4,50 %, čo predstavuje takmer 2-ročné maximum, nakoľko naposledy bola táto úroveň dosiahnutá začiatkom júna v roku 2004.
Slovenská koruna už tradične ignorovala zverejnenie bilancie zahraničného obchodu, ktorý tentoraz skončil so schodkom nižším (4,35 mld. Sk) ako čakal trh (6,1 mld. Sk) a viac-menej kopírovala dianie v regióne. Slovenská výnosová krivka sa paralelne posunula smerom hore približne o 10 bázických bodov. Podľa Petra Hermana z AM SLSP za poklesom cien, resp. nárastom výnosov na slovenskom dlhopisovom trhu stáli opäť zvýšené očakávania investorov o raste sadzieb, ako aj rast výnosov v USA a eurozóne.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 18:28