StoryEditor

Vyberanie ziskov pre zasadnutím Fed

Akciové trhy minulý týždeň oslabili. Dôvodom boli obavy z inflačných tlakov po výrazných augustových rastoch cien ropy s neistota okolo ďalšieho postupu Fed týkajúceho sa úrokových sadzieb.

Akciové trhy sa minulý týždeň oslabili po dvojtýždenných rastoch. Dôvodom boli obavy z inflačných tlakov po výrazných augustových rastoch cien ropy. Podobne zasadnutie americkej centrálnej banky Fed a neistota okolo jej ďalšieho postupu v najbližších mesiacov prinútili viacerých investorovna realizáciu ziskov.

Z korporátnych správ rezonovalo oznámenie spoločnosti Oracle, ktorá sa dohodla na prevzatí softvérovej firmy Siebel Systems za 5,85 miliardy dolárov v hotovosti a akciách. Firma Oracle sa touto akvizíciou stane jednotkou medzi softvérovými spoločnosťami vyvíjajúcimi CRM aplikácie. Blížiace sa obdobie ohlasovania výsledkov signalizuje aj oznámenie Lehman Brothers Holdings, že za tretí kvartál pravdepodobne vykáže 37-percentný nárast čistého zisku, zásluhou poplatkov za poradenstvo pri predaji akcií a obchodovaní s dlhopismi. Akcie Lehman posilnili za posledných dvanásť mesiacov o 44 percent.

Z makroekonomických správ investorov znepokojili výrobné ceny v USA, ktoré vzrástli v auguste o 0,6 percenta. Vplyvom cien energií vzrástol index výrobných cien v medziročnom porovnaní na 5,1 percenta, čo je najhoršia hodnota od decembra 1990, keď Amerika zažila podobný energetický šok. Index výrobných cien, bez započítania cien potravín a energie, ostal bez zmeny. Podobne dôvera medzi výkonnými pracovníkmi v malých a stredných podnikoch v USA poklesla na dvojročné minimum pre obavy z vysokých cien ropy, zapríčinených hurikánom Katrina.

Index Dow Jones Industrial Average uzatváral v piatok na 10 641 bodov, čo znamenalo týždenný pokles o 0,4 percenta. Širší index Standard and Poor´s 500 dosiahol 1 237 bodov, a oslabil tak za týždeň o 0,3 percenta. Technologický barometer Nasdaq Composite Index počas minulého týždňa stratil 0,7 percenta.

V európskom priestore Deutsche Telekom, najväčšia telefonická spoločnosť v Európe, ponúkol na predaj svoj podiel v hodnote 1,55 miliardy dolárov ruskej mobilnej telekomunikačnej firme Mobile TeleSystems. Nemecká spoločnosť založila spolu s mestom Moskva pred desiatimi rokmi túto firmu a od roku 2003 v nej znižuje svoj podiel, aby zredukovala svoj dlh. Kredit spoločnosti totiž klesol na najnižší investičný stupeň. Rastový potenciál mobilných operátorov naznačilo aj oznámenie Nokia, ktorá zvýšila svoje predpovede na rast tržieb a zisku za tretí štvrťrok, nakoľko predaj telefónov prekonal očakávania spoločnosti.

Európsky región ukončil minulý týždeň zmiešane. Nemecký index DAX oslabil o 0,4 percenta, francúzsky index CAC naopak vzrástol o 0,4 percenta. Japonský index NIKKEI 225 posilnil počas minulého týždňa o dve percentá.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 17:19