StoryEditor

Štúdium bez pera a papiera

22.11.2006, 23:00

Tradičná predstava ekonomického vzdelávania: študenti skrčení v laviciach a zúrivo čmárajúci po papieri. Tento model sa pomaly začína meniť a vzdelávanie budúcich manažérov môže pokojne prebiehať v pohodlnom kresle, s laptopom na kolenách a kávou pri ruke. Informovala o tom na svojej stránke CNN.
Elektronické vzdelávanie, v rámci ktorého sa študenti učia, prijímajú zadanie od lektorov a spätne posielajú spracované úlohy cez internet, je čoraz častejším javom na západných univerzitách.

Bezdrôtový svet univerzít
Stále populárnejšie je najmä medzi účastníkmi kurzov na titul MBA, ktorí majú nedostatok času, keďže mnohí okrem štúdia aj pracujú na plný úväzok.
Dôkaz o rastúcej popularite takzvaného e-vzdelávania priniesla Ekonomická škola vo Fuqua patriaca Duke University. Jej študenti využívajú webové stránky iTunes spoločnosti Apple Computers nielen na sťahovanie hudby, ale aj prejavov, rozhovorov či prezentácií počas konferencií potrebných na štúdium.
Takto si študenti stiahli napríklad prednášku Jamieho Dimona, výkonného riaditeľa investičnej banky JP Morgan Chase, či prednášku profesora Duke University Johna Grahama.
Jednou z inštitúcií, ktorá on-line vzdelávanie berie zvlášť vážne, je kanadská Alberta School of Business, ktorá je súčasťou University of Alberta. Celá škola je akoby bezdrôtovým svetom, čo znamená, že študenti s notebookmi majú možnosť využívať internet, e-maily a univerzitný intranet kdekoľvek na zemi.

Test z kaviarne
Univerzitu si v roku 2004 vybral ako pokusný objekt výrobca čipov Intel, aby zmapoval popularitu internetového vzdelávania. Firma zistila, že od roku 1999 do roku 2005 vzrástlo využívanie laptopov tunajšími študentmi z 1,2 až na 35 percent. A popularita novej formy štúdia získava na intenzite. V tomto roku sa týmto smerom vybralo už 60 percent študentov. "On-line vzdelávanie je skutočne mimoriadne výhodné," chváli novodobý model vzdelávania riaditeľ oddelenia technológií na univerzite Mike Getz. "Nech ste kdekoľvek na svete, môžete tam študovať a spolupracovať so školou. Je jedno, či ste na výlete, sedíte v knižnici alebo v kaviarni," dodal. Stačí sa zalogovať do systému Blackboard (tabuľa) a či je študent v škole alebo stovky kilometrov ďaleko, môže si stiahnuť celý obsah prednášok z danej hodiny, ako aj domáce úlohy. Po ich vypracovaní ich opäť elektronicky odošle do systému školy. "Pre študentov, ktorí sú zamestnaní na plný úväzok, je to mimoriadne výhodné. Navyše, okrem šetrenia času to šetrí aj papier, čo aspoň čiastočne rieši ochranu životného prostredia," dodal Getz.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 07:56