StoryEditor

Zvyšovanie zručnosti školákov hrou

16.05.2007, 00:00
Autor:
FTFT

Jedným z projektov, ktorý je spolufinancovaný zo štrukturálnych fondov EÚ, je projekt Learning by doing -- Učenie hrou. Hlavným cieľom projektu je zvýšiť kvalifikovanosť a flexibilitu žiakov na trhu práce rozvíjaním technických zručností. Žiadateľom a realizátorom projektu je Základná škola Valaliky z košického regiónu. Je určený žiakom 9. ročníka, žiakom zo znevýhodneného sociálneho prostredia a pedagógom.
Zvyšovanie zručnosti
Rozpočet projektu je vyše 5 miliónov korún. Európsky sociálny fond financoval 3,7 milióna (75 percent), ďalší milión (20 percent) poskytlo ministerstvo školstva a 252-tisíc (5 percent) je z rozpočtu obce Valaliky. "Projekt sa začal v novembri 2006 a skončí sa v apríli 2008. Vzhľadom na posunutie prvej zálohovej platby projektový tím musel prerábať rozpočet a posunuli sa nám aj niektoré aktivity," vysvetľuje Mária Takáčová, manažérka projektu.
Medzi hlavné aktivity projektu patrí odborná a metodická príprava pedagógov na inováciu vyučovacieho procesu, podpora inovácie spôsobu vyučovania technickej výchovy. Ďalej je to rozvoj kľúčových zručností (informačné technológie, technické zručnosti, podnikateľské zručnosti...) u žiakov pre dobré uplatnenie sa na trhu práce. Bola založená cvičná žiacka edukačná firma, ktorý má poskytnúť zaujímavým, zážitkovým spôsobom základy ekonomickej gramotnosti žiakom 9. ročníka.
Žiaci prezentovali výsledky
V rámci projektu už bola založená žiacka edukačná firma, v ktorej formou hry žiaci vyrábajú hračky a následne ich aj propagujú prezentáciami na počítači. Tým si cvičia technické, manuálne, ale aj počítačové zručnosti. Prebehlo tiež vzdelávanie pedagógov v počítačovej oblasti. Vybavenie na technické práce, ako aj na výučbu počítačov bolo zmodernizované. V rámci počítačových zručností sa rozšírilo vyučovanie technickej výchovy o hodinu týždenne, na nepovinnom predmete práca s počítačovou grafikou sa zase žiaci učia pracovať so základnými programami ako power point, logomotion, animácie. "Spolu s partnerskou školou sme v marci uskutočnili v našej základnej škole seminár počítačovej grafiky, kde sa deti navzájom oboznamovali so svojimi prezentáciami z technickej výchovy. Deti zo škôlky hodnotili, či sa im výrobky páčia," hovorí Takáčová.
Ďalej projekt plánuje aktivity ako schola ludus -- viacdňonové školenie pre žiakov o podnikaní a vedení firmy. "Prebehne vzdelávanie pedagógov o nových vyučovacích postupoch a metódach, exkurzie do výrobných podnikov. Na záver plánujeme uskutočniť hodnotiacu konferenciu pod názvom Staff meeting o zhodnotení projektu a jeho prezentovaní rôznym inštitúciám," dopĺňa Takáčová.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 14:30