StoryEditor

Deň pravdy pre Balkán

16.05.2006, 00:00
Patrí Rumunsko a Bulharsko do Európskej únie? Áno, na tom zhoda je. Otázkou je, kedy vstúpia. Či to bude 1. januára 2007, ako je v prístupových zmluvách, alebo o pol roka, alebo ešte neskôr, odporučí dnes Európska komisia. Prerokuje a zverejní správu komisára pre rozšírenie Olliho Rehna. Je tu i ďalšia ďalšiu možnosť -- rozhodnutie sa odloží na jeseň.

Patrí Rumunsko a Bulharsko do Európskej únie? Áno, na tom zhoda je. Otázkou je, kedy vstúpia. Či to bude 1. januára 2007, ako je v prístupových zmluvách, alebo o pol roka, alebo ešte neskôr, odporučí dnes Európska komisia. Prerokuje a zverejní správu komisára pre rozšírenie Olliho Rehna. Je tu i ďalšia možnosť -- rozhodnutie sa odloží na jeseň.
Rumunsko a Bulharsko sa úporne snažili vyhovieť požiadavkám únie. Mali to ťažšie: posledná vlna rozšírenia sa nestretla v starých krajinách s jednoznačne pozitívnou reakciou a spôsobila diskusie o ďalšom rozširovaní EÚ. A to sú Rumunsko a Bulharsko na nižšom stupni ekonomického rozvoja ako desiatka, ktorá vstúpila v máji 2004. No a s korupciou bojujú už stáročia.
V poslednej správe Európska komisia zapichla na cestovnú mapu Rumunska štyri a Bulharska šesť červených vlajočiek. Pri Rumunsku išlo najmä o technické chyby, v Bulharsku sa konštatovala vysoká úroveň korupcie, zlý stav súdnictva a nepripravenosť inštitúcií na príjem európskych peňazí. Sotva možno očakávať, že komisia sa rozhodne uprednostniť Rumunsko, správa-nespráva, tieto problémy sú v oboch krajinách. Osobitná obava je zo zneužívania eurofondov, dokonca taká, že aj pri súhlase so vstupom sa môže čerpanie fondov posunúť dovtedy, kým sa stav nezlepší.
Slovenská diplomacia je za vstup oboch krajín v pôvodnom termíne. Nepripravujú sa ani obmedzenia pre pracovné sily. Treba pripomenúť, že dve východobalkánske krajiny sa od predchádzajúcej vlny líšia podielom zamestnanosti v poľnohospodárstve -- v Bulharsku je to 25 percent z počtu zamestnaných, v Rumunsku 34 percent. (V Poľsku je to 18 percent, v Litve 17, v SR 4,4 a v ČR 4,5 percenta.) Otvorenie trhov prinesie znižovanie agrárnej prezamestnanosti, pričom časť uvoľnených pracovných síl bude hľadať uplatnenie v členských krajinách s otvorenými trhmi práce. Ale zrejme, tak ako nie je pre niektoré staré členské krajiny nebezpečná migrácia z nových krajín (práve naopak, britský minister pre Európu Geoff Hoon hovorí, že otvorenie trhu sa Británii vyplatilo), nebude ani pre našu krajinu rizikom príchod ľudí z Balkánu .
Rozširovanie európskeho klubu je zákonité, Bulharsko a Rumunsko sú predo dvermi. Nemali by tam prešľapovať veľmi dlho, ale treba dbať, aby napĺňali hodnoty, na ktorých spoločenstvo stojí.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 13:46