StoryEditor

Od sponzorov milióny dolárov

25.10.2006, 00:00

Viac ako štyri a pol milióna dolárov vyzbierala vlani od sponzorov jedna z najlepších vysokých škôl zameraných na biznis Tuck School of Business v americkom Dartmouthe. Dary od súkromných osôb tak vlani tvorili okolo štrnásť percent z prevádzkových príjmov školy. Viac ako deväťdesiat percent darov prišlo od individuálnych osôb, zvyšok bol z podnikovej sféry a od nadácií. "Tuck je v strede špeciálnej viacročnej ,fundraisingovej' kampane (pozn. red. -- na zbierku peňazí)," povedal pre HN riaditeľ sponzorského programu a služieb pre absolventov Dave Celone. Hoci sú v polovici, už teraz nazbierali viac ako 83 miliónov dolárov zo 110 miliónov, ktoré si naplánovali. Škola má byť na čo hrdá. Okrem toho, že so svojím MBA programom pravidelne obsadzuje prvé miesta svetových rebríčkov kvality, má vynikajúce výsledky v získavaní peňazí okrem iného aj od svojich bývalých študentov. Vlani Tuck finančne podporilo viac ako 65 percent z nich. Sponzoring absolventov tak až o pätinu prevýšil množstvo takto získaných peňazí na iných školách zameraných na biznis vzdelanie na svete.
Univerzita v Chicagu je v strede svojej naplánovanej dvojmiliardovej zbierky. Jedna z jej častí pre ďalšie vzdelávanie Chicago Graduate School of Business plánuje podieľať sa na kampani zozbieraním 300 miliónov dolárov. Kampaň sa končí o dva roky v lete. Teraz majú vyzbieraných 242 miliónov dolárov. Dary prichádzajú najmä od individuálnych osôb, zvyčajne od absolventov školy. "Väčšina našich veľkých sponzorov zvyčajne začína malými sumami hneď po tom, čo absolvujú školu. Preto ich ľahko identifikujeme a môžeme si ich predchádzať tak, aby neskoršie, počas ich kariéry, nám venovali viac," hovorí Shelley Nason, senior director oddelenia pre absolventov v Európe. Chicago Graduate School of Business otvorila vlani školu v Londýne. Okrem nej má ďalšie dve v USA a jednu v Singapure.

Súkromné zdroje do školstva
Spojené štáty americké spolu s Austráliou, Japonskom, Čile a Kóreou patria k tým štátom OECD, kde sa podiel súkromného financovania vyššieho vzdelávania vyšplhal až na viac ako polovicu. Medzi súkromné zdroje, ktoré využívajú, nepatria len spomínané dary získané v rámci kampaní od firiem, nadácií a absolventov, ale vo veľkej miere aj poplatky študentov či grantové zdroje súkromných inštitúcií. Súkromné financovanie vo všeobecnosti dopĺňa čoraz vzácnejšie verejné zdroje a zdroje získané z vlastných príjmov. Hoci hlavným sponzorom vzdelávania v Európe ešte stále zostávajú daňoví poplatníci, podiel súkromných zdrojov vo vyššom vzdelávaní podľa tohtoročnej správy o vzdelanosti OECD Education at a Glance, aj na starom kontinente narástol.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 17:53