StoryEditor

Do vienka prvému dieťaťu

12.12.2006, 23:00

Mamy, ktoré porodia svoje prvé dieťa, budú mať od budúceho roku vyšší príspevok od štátu ako tie, čo nejaké dieťa už predtým porodili. Okrem súčasného príspevku pri narodení dieťaťa 4 460 korún dostanú ešte príplatok k prvonarodenému 11-tisíc korún. Celková podpora pri narodení prvého dieťaťa teda bude 15 460 korún.
"Zvýšenie rodičovského príspevku pri narodení prvého dieťaťa vítame ako ústretový krok vlády pri riešení problémov mladých rodín," uviedla Saskia Repčíková z Únie materských centier. Potreby rodiny však podľa nej nekončia pri prvom dieťatku, a preto je potrebné oceniť rodičovskú úlohu aj počas starostlivosti o ďalšie deti v rodine. "Rodičovstvo je práca viac ako na celý úväzok, a tak by aj rodičovský príspevok mal dosahovať aspoň úroveň minimálnej mzdy," mieni Repčíková.
Čo si o tom myslia matky
Únia materských centier zorganizovala hneď po prijatí návrhu zákona o príplatku k príspevku pri narodení dieťaťa bleskový miniprieskum. Na otázky HN v ňom odpovedali ženy z Bratislavy, Levíc, Prešova a iných miest. Matky sa vo výpovediach takmer zhodujú: áno, je to lepšie ako to bolo kedysi. Ako prvá pomoc je spomínaná suma dostatočná. Rýchlo sa však minie na základnú výbavu pre novorodenca. Prečo sa však zvýhodňuje iba prvé dieťa?
Rýchlo sa minie
Za sumu, ktorú matka dostane od budúceho roka pri narodení prvého dieťaťa, sa dá kúpiť vždy iba jedno: kočík, postieľka alebo štartovací balík oblečenia. To hovoria dnešné matky. Suma 15 460 korún sa podľa nich rýchlo rozdelí medzi kočík (lacnejší vyjde na päť- až 10-tisíc korún), autosedačku (najlacnejšia okolo 1 500 korún), prebaľovací pultík (2 500 korún), monitor dychu (okolo 5 000 korún), potom prichádza na rad detská postieľka (minimálna suma za lacnú hypermarketovú verziu z mäkkého dreva 2 000 korún). A to, ako upozorňuje jedna z matiek, sa dieťa ešte nenajedlo, nie je oblečené, nemá kúpené plienky, hygienické potreby, nemá zaplatený odber pupočníkovej krvi. "Viem, že bez mnohých vecí sa dá vyžiť," dodáva odpovedajúca. Ale štát podľa nej predsa nemôže chcieť, aby všetci ľudia žili "z ruky do úst", ale aby mali istý komfort pre seba, dieťa či rodinu.

Rodiny s deťmi šetria hlavne na oblečení
Vyberáme z odpovedí
Ako by ste zmenili pomoc štátu rodičom?
-- V prvom rade by som zvýšila rodičovské dávky aspoň na úroveň minimálnej mzdy.
-- Uvítala by som zmenu podpory rodičovstva. Štát sa stará o rodiny, až keď je to pre ňu neúnosné. Nevšíma si normálne fungujúcich viacdetných rodín, kde obaja rodičia pracujú a starajú sa o deti.
-- Štát by sa mal venovať rodinnej politike komplexnejšie a reálnejšie v čase, keď by sa mal ukotvovať rodinný život. Finančne by mal podporovať hlavne prevenciu a krízové situácie len doplnkovo. Tak by sa každý správal spoločensky zodpovednejšie.
-- Možno by mamička mala dostávať toľko, koľko bol jej plat predtým, než porodila. Minimum by bol priemerný mesačný zárobok. Uvítala by som však aj akési "povinné" pomáhanie a ústretovosť verejnosti voči mamičkám.
-- Nemôžme chcieť, aby všetko za nás riešil štát. Ale dnešná situácia je taká, že muži nezarobia toľko, aby ženy mohli s minimálnym prispením štátu byť na materskej dovolenke. Takže, buď muži zarobia viac alebo treba zvýšiť ženám príspevky tak, aby rodina prežila.

Na čom šetríte, keď máte deti?
-- Na našej strave, benzíne, nepijeme, nefajčíme (to však ani nemusíme), nemusíme mať ani značkové oblečenie.
-- Na strave, oblečení, na kultúrnom vyžití, vzdelávaní typu jazykových kurzov, nevenujeme sa ani žiadnemu finančne náročnému športu.
-- Na sebe: kupujem si veci v secondhande, nemaľujem sa, nejem sladkosti, nefajčím...
-- Na investíciách do bytu, bytovom zariadení, na oblečení, nechodíme na dovolenky. Nešetríme na strave, ale nekupujeme hračky, tie deti dostávajú od starých rodičov.
-- Na sebe, na svojich šatách, kozmetike, koníčkoch a podobne.
-- Na sebe, na kozmetike. Šetrím na hračkách, ktoré sa mi zdajú nevhodné pre deti, aj keď reklama deti presviedča, že bez nich nebudú mať detstvo. Nešetrím na vitamínoch, zdravej strave, kvalitných potravinách, kvalitnej obuvi, dobrom ošatení, na šetrnejšom očkovaní.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 16:20