StoryEditor

Krátke správy

01.08.2005, 00:00

ČSOB dosiahla v 1. polroku 2005 podľa slovenských účtovných štandardov SAS čistý zisk 317,2 milióna Sk. Bilančná suma banky dosiahla k 30. júnu 155,611 miliardy Sk. Objem vkladov klientov bol 49,235 miliardy Sk. Banka za 1. polrok poskytla svojim klientom brutto úvery v celkovej hodnote 32,543 miliardy Sk. Ako informovala Marta Krejcarová z ČSOB, za prvých 6 mesiacov tohto roka poskytla banka 781 hypotekárnych úverov v celkovej hodnote 682 miliónov Sk, čo predstavuje takmer 300-percentný medziročný nárast. Od začiatku činnosti na hypotekárnom trhu v apríli 2002 banka poskytla hypotekárne úvery v hodnote 2,185 miliardy Sk. (TASR)

Zvýšiť ochranu investorov a posilniť likviditu slovenského kapitálového trhu si kladie za cieľ novela zákona o cenných papieroch a investičných službách, ktorá nadobúda účinnosť 1. augusta 2005.
Hlavným zámerom novely je implementovať európsku smernicu o prospekte, ktorý sa zverejňuje pri verejnej ponuke cenných papierov alebo ich prijatí na obchodovanie. Novela, ktorú pripravilo Ministerstvo financií (MF) SR, reaguje tiež na zmeny v eurolegislatíve v oblasti kapitálového trhu z uplynulého roka. Má pomôcť vytvoriť motivačné predpoklady pre emitentov na získavanie kapitálu prostredníctvom nových emisií, čím sa posilní likvidita slovenského kapitálového trhu. (TASR)

Uplynulý týždeň bol na peňažnom trhu spestrený okrem pravidelného sterilizačného repo tendra Národnej banky Slovenska (NBS) aukciou štátnych dlhopisov i aukciou pokladničných poukážok NBS. Banky mali na zreteli splnenie povinných minimálnych rezerv (PMR), čo sa im k poslednému dňu júla podarilo na 100,27 %. Na budúci týždeň peňažný trh spestrí iba pravidelný dvojtýždenný sterilizačný repo tender NBS a splatných bude 114,7 miliardy Sk z repo tendra spred dvoch týždňov. (TASR)

Firma spravujúca podielové fondy, Tatra Asset Management, dostala od Úradu pre finančný trh (ÚFT) dve pokuty v celkovej výške 60 000 Sk. Vyplýva to z informácií zverejnených vo Vestníku ÚFT. Prvú pokutu 10 000 Sk dostala firma za to, že neviedla v plnom rozsahu evidenciu zmlúv, ktoré sa vzťahujú na nakladanie s majetkom určeným na kolektívne investovanie. Evidencia uzatvorených zmlúv, ktorú spoločnosť predložila ÚFT v písomnej forme, neobsahovala všetky zmluvy vzťahujúce sa na nakladanie s majetkom určeným na kolektívne investovanie ňou spravovaných podielových fondov a dodatky k nim za obdobie od 13. mája 1998 do 3. júna 2003. Druhú pokutu 50 000 Sk dostal Tatra Asset Management za to, že neposkytol ÚFT všetky potrebné údaje a doklady, čím došlo k mareniu výkonu dohľadu na mieste. Tatra Asset Management je 100-percentnou dcérskou spoločnosťou Tatra banky. (TASR)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 07:29