Prezidentka AOPP Mária Lévyová je presvedčená, že zmeny v systéme prispievania do zdravotných poisťovní sú nevyhnutné.Archív Márie Lévyovej
StoryEditor

Mária Lévyová: Máme nastavený systém solidarity

28.10.2021, 11:42
Čo je pre pacientov bezplatné a aké zmeny v systéme majú nastať, sme sa pýtali Márie Lévyovej, prezidentky Asociácie na ochranu práv pacientov.

Ako ste spokojná s aktuálnym systémom, ktorý je nastavený v oblasti bezplatného vyšetrenia pacientov u lekárov?

Súčasný systém je nastavený široko, teda pacienti majú nárok na množstvo vyšetrení bezplatne a dokonca bez limitácie počtu. Napríklad mnohé vyšetrenia krvi alebo ultrazvuk či CT sú aj naďalej úplne nezmyselne často opakované a aj hradené. Avšak príjem zdravotných poisťovní nezodpovedá nárastu cien v zdravotníctve.

Čo to vlastne znamená?

To, že v realite už dávno neplatí, že sa pacient dostane k vyšetreniu, ktoré potrebuje, v primeranom čase a za plnej úhrady zdravotnou poisťovňou. Pri liečbe mnohých diagnóz nám chýbajú štandardné postupy, stanovenie minimálneho obsahu a odhadovaného potrebného času, zameranie liečby na pacienta, a nie na vyšetrenia.

Síce sa hovorí, že vyšetrenie je zadarmo, ale de facto zadarmo nie je, keďže všetci platíme do zdravotných poisťovní. Čo však pacienti, ktorí platia pravidelne, ale chorí sú len výnimočne? Ako vnímate, že síce platia do systému rovnako ako ostatní, ale výhody za to, že sú málokedy chorí, vlastne nemajú?

Máme nastavený systém solidarity, čo znamená, že tí, ktorí sú zdraví, prispievajú tým, ktorí sú chorí. Do tohto momentu to dáva zmysel. Problém však nastane, ak dlhodobo zdravý človek ochorie a zrazu zistí, že sa k liečbe nedostane. Jeho peniaze minul niekto iný, kto je najčastejšie poistencom štátu.

Štát na neho prispieva nedostatočne, a to najmä v prípade invalidných a starobných dôchodcov, u ktorých náklady na liečbu sú aj trojnásobne vyššie ako príspevok štátu.

Nebolo by potrebné v tejto veci niečo zmeniť?

Potrebujeme zásadnú reformu. A to najmä v systéme prispievania do zdravotných poisťovní. Je zr...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-02 15:50:05 - Feat.: - Title: PPA zatiaľ vydala rozhodnutia o priamych platbách za 266 miliónov eur 02 - Modified: 2024-03-21 12:15:54 - Feat.: - Title: Bezprecedentný tlak pokračuje. Kremeľ kritizoval Západ pre čínske banky, ktoré prijímajú platby z Ruska 03 - Modified: 2024-03-08 15:32:15 - Feat.: - Title: Mince idú v Nórsku do úzadia. Digitálny líder však chce posilniť právo spotrebiteľov na platbu hotovosťou 04 - Modified: 2024-02-24 14:42:05 - Feat.: - Title: Platby mobilom sú bezpečnejšie ako plastové karty. Ich popularita rastie 05 - Modified: 2024-02-20 18:44:54 - Feat.: - Title: Moju pozíciu v Európskej komisii nemožno spájať s údajným pozastavením európskych platieb, tvrdí Šefčovič
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 21:39