StoryEditor

Koľko zaplatíme za kúpele? Rozhodujúce bude ochorenie

31.01.2005, 23:00

Schválením zdravotníckej reformy došlo od januára 2005 k podstatnej zmene v poskytovaní kúpeľnej starostlivosti (KS). Rozruch spôsobili najmä vysoké poplatky za liečbu, ubytovanie a stravu v kúpeľoch. Vláda však na návrh ministra Rudolfa Zajaca koncom roka rozhodla o miernejšej finančnej záťaži pre pacienta. Čo sa vlastne zmenilo v Liečebnom poriadku a Indikačnom zozname v súvislosti s kúpeľnou starostlivosťou?
"Od januára došlo k podstatným zmenám. Pôvodný zákon o Liečebnom poriadku už neplatí. V minulom roku síce prešli kompetencie kúpeľnej starostlivosti zo Sociálnej poisťovne pod gesciu piatich zdravotných poisťovní, ale stále ešte existovali kúpele na predvolanie i takzvané termínované, predtým označené znamienkom "X". Podľa nového zákona č. 577/2004 Z. z. sa v rozsahu starostlivosti už tieto termíny nepoužívajú. Ochorenia, pri ktorých sa kúpeľná starostlivosť plne alebo čiastočne uhrádza, indikačné podmienky a dĺžka liečebného pobytu sú uvedené v Indikačnom zozname. Podľa neho je kúpeľná starostlivosť rozdelená podľa závažnosti ochorenia na tri základné skupiny: A, B, C, čo vyjadruje spôsob úhrady z verejného zdravotného poistenia," hovorí MUDr. Ján Masaryk, riaditeľ zdravotného odboru Spoločnej zdravotnej poisťovne. Ďalej pripomenul, že v roku 2004 zo 116 indikácií bolo 16 diagnóz na predvolanie, 66 s označením "X", 47 diagnóz tvorili ostatné indikácie. Podľa nového zákona z 98 všetkých indikácií je 20 v skupine A, 45 v skupine B a 33 v skupine C. Kúpeľná starostlivosť sa poskytuje v prírodných liečebných kúpeľoch.
Pri indikáciách v skupine A (zväčša akútne a pooperačné stavy) je zdravotná starostlivosť, teda lekárske vyšetrenie, liečenie a rehabilitačné procedúry plne hradená z verejného zdravotného poistenia a služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti -- stravovanie a ubytovanie -- sú hradené čiastočne. Pri ochoreniach v skupine B (chronické stavy) je zdravotná starostlivosť -- lekárske vyšetrenia, liečenie a rehabilitačné procedúry plne hradená z verejného zdravotného poistenia, ale stravovanie a ubytovanie si hradí pacient sám. Pri indikáciách skupiny C, kde sú začlenené ľahšie diagnózy, zdravotná starostlivosť môže byť (no nemusí) čiastočne hradená, ale služby už nie sú hradené z verejného zdravotného poistenia.
Podľa MUDr. Masaryka, pacienti zaradení do skupiny A, ktorí za zdravotnú starostlivosť a služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti neplatia, podľa nového zákona doplácajú kúpeľom 50 Sk na deň počas celého liečebného pobytu tak, ako pri pobyte v nemocnici. Chronickí pacienti zaradení do skupiny B budú platiť za ubytovanie a stravu podľa toho, či sa budú liečiť v hlavnej sezóne alebo mimo nej. V I. a IV. kvartáli doplatia 150 korún na deň, v II. a III. kvartáli 220 korún denne. Poplatky sa vzťahujú na štandardné služby a ubytovanie -- teda, napríklad, ubytovanie v dvojposteľovej izbe so sociálnym zariadením mimo nej. "S kúpeľmi sme uzavreli zmluvu, že pacient (v skupine B) dostane základnú zdravotnú starostlivosť vo výške 500 alebo 550 Sk na deň. Do toho sa započítava napríklad bahenný zábal, perličkový či uhličitý kúpeľ, klasická alebo reflexná masáž... Ak chce pacient procedúry navyše, musí si ich priplatiť. Rovnako je to aj pri ubytovaní. Ak chce pacient komfortnejšie bývať, mať samostatnú izbu s televízorom a chladničkou, kúpeľňu s WC, navyše aj výberovú stravu, za nadštandard si priplatí. Tento príplatok určujú jednotlivé kúpeľné domy. Pacientom po operáciách alebo akútnych stavoch, teda A diagnózy, zdravotná poisťovňa štandardné služby uhradí. Typ ubytovania pre pacientov s určitou diagnózou je vecou dohody medzi poisťovňou a kúpeľmi. Ak pacient nechce nič navyše, zaplatí iba spomínaných 50 korún na deň. Poplatok ide kúpeľom. Dĺžka liečebného pobytu je zväčša určená na 21 dní, pri ojedinelých indikáciách na 28 dní."
Ako žiadať o kúpele?
"Doteraz mohol návrh na kúpeľnú starostlivosť vypísať všeobecný lekár na odporúčanie odborníka. Podľa novej úpravy návrh môže vypísať len oprávnený odborný lekár špecializovanej ambulancie alebo ústavnej starostlivosti. Návrh spĺňajúci kritériá uvedené v indikačnom zozname doručí pacient osobne alebo poštou pobočke zdravotnej poisťovne, kde je registrovaný podľa trvalého bydliska. Revízny lekár pobočky návrh posúdi a rozhodne o jeho schválení alebo zamietnutí, zároveň podľa indikácie určí i spôsob úhrady "A" alebo "B". Jeho rozhodnutie, pre objektívnosť, ešte overí vedúci zdravotného odboru zdravotnej poisťovne," vysvetľuje MUDr. Masaryk. Pripomenul, že platnosť návrhu na kúpeľnú starostlivosť je jeden rok od dátumu vystavenia. Podľa skúseností z minulého roku -- tam, kde bola kúpeľná liečba skutočne indikovaná, vedeli vyhovieť všetkým žiadateľom. Verí, že aj tento rok budú môcť vyhovieť pacientom v skupine A. V skupine B, kde už pacient za služby dopláca, bude závisieť od toho, či bude ochotný za služby a ubytovanie v kúpeľoch priplácať.
Ako sa pacient dozvie, či jeho žiadosť bola odsúhlasená alebo zamietnutá? "Príslušná pobočka zdravotnej poisťovne vydá rozhodnutie, či jeho žiadosť o kúpeľnú liečbu bola odsúhlasená a v akej forme, alebo zamietnutá. Pacientovi zároveň oznámi názov prírodných liečebných kúpeľov, termín nástupu i kúpeľného zariadenia. Ak však poistenec na kúpeľnú liečbu v danom termíne nemôže nastúpiť, oznámi to kúpeľom a tie následne o tom informujú nás. Opodstatnenie a príčinu, prečo pacient do kúpeľov nenastúpil, resp. prečo návrh vrátil, posúdi už príslušná pobočka zdravotnej poisťovne. Pripomínam, že zmeny v kúpeľnej starostlivosti, o ktorých sme hovorili, rovnako platia vo všetkých piatich zdravotných poisťovniach na Slovensku."
Do kúpeľov nemôže ísť pacient, ak ide o:
--
infekčné choroby prenosné na človeka
-- choroby v akútnom štádiu
-- klinické príznaky obehového zlyhania
-- stavy po hlbokej trombóze
-- labilná cukrovka
-- zhubné nádorové ochorenia
-- chorí na epilepsiu
-- závislosť od alkoholu a návykových látok
-- akútne ataky psychických porúch
-- neudržanie moču a stolice
-- nehojace sa kožné defekty
-- demencia
-- vysoký krvný tlak (120 mm Hg)

Kúpeľnú liečbu navrhuje:
Za vypísanie kúpeľného návrhu pacient neplatí, úhrada je zo zdravotného poistenia.
Onkologické choroby: klinický onkológ
Choroby obehovej sústavy: internista, kardiológ, kardiochirurg
Choroby tráviaceho ústrojenstva: gastroenterológ, internista, chirurg, infektológ
Choroby z poruchy látkovej výmeny a žliaz: internista, pneumológ, imunológ, alergológ
Nervové choroby: neurológ, rehabilitačný lekár, internista, neurochirurg
Choroby pohybového ústrojenstva: reumatológ, rehabilitačný lekár, ortopéd, chirurg
Choroby obličiek: internista, urológ, nefrológ, chirurg
Duševné choroby: psychiater
Kožné choroby: kožný lekár, alergológ, plastický chirurg
Ženské choroby: gynekológ
Choroby z povolania: klinika pracovného lekárstva
Rozdelenie ochorení:
Skupina A --
indikácie, pri ktorých je liečba plne hradená zo zdravotného poistenia. Služby sú čiastočne hradené.
Skupina B -- indikácie, pri ktorých je liečba plne hradená zo zdravotného poistenia, služby nie.
Skupina C -- indikácie, pri ktorých môže byť liečba čiastočne hradená zo zdravotného poistenia, služby nie sú hradené.
Čo zaplatí pacient:
--
pri diagnózach skupiny A -- 50 Sk na deň
-- pri diagnózach skupiny B -- stravu a ubytovanie
-- pri diagnózach skupiny C -- liečbu, alebo jej časť, stravu a ubytovanie.
Poplatky platia pre štandardné ubytovanie a služby. Za nadštandard si pacient pripláca.
Ak si pacient platí všetko sám, kúpele si môže aj sám vybrať.
Dopravu do kúpeľov si hradí pacient.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 05:09