StoryEditor

Úvod roka nebol dobrý

07.01.2007, 23:00

Stredoeurópske akciové trhy
Obchodovanie v prvom týždni nového roka bolo v znamení vysokých výkyvov na jednotlivých burzách v strednej Európe. Český index PX si po dobrom úvode pripísal iba 0,8 percenta, no výsledok bol oveľa lepší ako na okolitých trhoch. Varšava si v novom roku už stihla odpísať 2,5 percenta a Budapešť dokonca tri percentá.
V Česku bol hitom stavebný sektor, ktorý sa po odporúčaniach od finančnej skupiny KBC posilňoval. Ťahúňom bola developerská spoločnosť Orco, ktoré si pridala vyše 5,4 percenta, no nezaostal ani jeho novší konkurent ECM Real Estate. Ten sa za posledný týždeň spevnil o 2,5 percenta. Výraznejšie pohyby sme zaznamenali aj v elektrárenskej skupine ČEZ. Jej topmanažment počas týždňa predal vyše 242-tisíc akcií v hodnote štvrť miliardy. Po miernom optimizme z úvodu týždňa sa nakoniec prepadli až na 936 českých korún.
V Poľsku sa po mimoriadne úspešnom minulom roku začalo s výraznými predajmi najmä tých titulov, ktoré  počas minulého roka zaznamenali najväčší nárast. Pod predajným tlakom sa tak ocitli spoločnosti KGHM a Bioton. KGHM padalo predovšetkým pre výpredaje medi na komoditnej burze. Tá sa zosunula až pod 5 800 dolárov za tonu, čo môže negatívne ovplyvniť ziskovosť spoločnosti do budúcnosti. Akcie Biotonu stále pokračujú v prepade, ktorý sa začal v polovici decembra. Môže to byť zapríčinené aj zatváraním úverových pozícií klientom s nedostatočným krytím. Podobné prepady sme zažili v Česku v júni pri akciách ČEZ-u a Unipetrolu, a preto môže byť investícia do týchto titulov na súčasných cenách lákavá pre strednodobých hráčov.
Maďarsko si po spanilej jazde z minulých týždňov vyberá mierny oddychový čas. Banka OTP sa vrátila k svojim historickým maximám na úrovni 8 800 HUF, čo aj napriek neskoršiemu poklesu považujem za dôležité smerom k novému vývoju akcie. MOL po dlhých neúspechoch na poli akvizícií dokázal zaznamenať aspoň čiastočný úspech, keď sa mu podarilo kúpiť producenta ropy, spoločnosť Baitex. Produkcia 1 800 barelov však tvorí len dve percentá spotreby, a preto sa bude snažiť zvýšiť produkciu až na 14 000 barelov denne. Od MOL-u však budeme v budúcnosti očakávať ďalšie rozsiahlejšie akvizície v Rusku na zaistenie potrebných dodávok.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. máj 2024 17:16