StoryEditor

Úrazové poistenie -- nadstavba, bez ktorej to nejde

Podľa zákona o sociálnom poistení je úrazové poistenie jedným zo systémov sociálneho poistenia. V § 2 písm. c) zákon o sociálnom poistení definuje úrazové poistenie ako poistenie zamestnávateľa pre prípad poškodenia zdravia alebo úmrtia zamestnanca v dôsledku pracovného úrazu, služobného úrazu (pracovný úraz) alebo v dôsledku choroby z povolania.

Podľa zákona o sociálnom poistení je úrazové poistenie jedným zo systémov sociálneho poistenia. V § 2 písm. c) zákon o sociálnom poistení definuje úrazové poistenie ako poistenie zamestnávateľa pre prípad poškodenia zdravia alebo úmrtia zamestnanca v dôsledku pracovného úrazu, služobného úrazu (pracovný úraz) alebo choroby z povolania.

Poistné na úrazové poistenie je povinný platiť za svojich zamestnancov zamestnávateľ. Nároky na dávky z úrazového poistenia vznikajú poškodeným a pozostalým po poškodených v rozsahu ustanovenom zákonom o sociálnom poistení. Úrazové poistenie podľa zákona o sociálnom poistení má nadstavbový charakter.
Nadväzuje na systém nemocenského poistenia, ktoré je podľa zákona o sociálnom poistení poistením pre prípad straty alebo zníženia príjmu zo zárobkovej činnosti a na zabezpečenie príjmu v dôsledku dočasnej pracovnej neschopnosti a sčasti na systém dôchodkového poistenia, a to starobného poistenia ako poistenia na zabezpečenie príjmu v starobe a pre prípad úmrtia a invalidného poistenia ako poistenia pre prípad poklesu schopnosti poistenca vykonávať zárobkovú činnosť v dôsledku dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu poistenca a pre prípad úmrtia.

Úrazový príplatok a úrazová renta
Nadstavbový charakter úrazového poistenia možno pozorovať napr. ak dočasná pracovná neschopnosť zamestnanca vznikla v súvislosti s pracovným úrazom alebo chorobou z povolania. Náhrada príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca alebo dávka nemocenského sa úrazovou dávkou -- úrazovým príplatkom, v zásade nadstaví do úrovne príjmu, ktorý zamestnanec dosahoval pred pracovným úrazom alebo predtým než bola uňho zistená choroba z povolania.
Ďalším príkladom nadstavbového charakteru úrazového poistenia je úrazová renta. Poškodenému, ktorému sa vypláca starobný dôchodok, predčasný starobný dôchodok alebo invalidný dôchodok, sa suma úrazovej renty, na ktorú má poškodený nárok, zníži o sumu tohto dôchodku.

Jednorazové vyrovnanie
Zákon o sociálnom poistení definuje aj úrazové dávky, ktoré sú charakteristické výlučne pre úrazové poistenie a v ostatných systémoch sociálneho poistenia nenájdeme dávky podobného charakteru (ktoré by mohli byť základňou pre nadstavbu v úrazovom poistení). V týchto prípadoch je úrazová dávka poskytovaná výlučne z úrazového poistenia. Ide napr. o jednorazové vyrovnanie, jednorazové odškodnenie, náhradu nákladov spojených s liečením.
V prípade, že poškodený nemá nárok na starobný, predčasný starobný alebo invalidný dôchodok, úrazová renta stráca nadstavbový charakter a poskytuje sa v plnej sume ako dávka základného systému. Účelom dávok poskytovaných z úrazového poistenia je v zásade zabezpečiť poškodenému, ktorý z dôvodu poklesu pracovnej schopnosti v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania nedosahuje žiadny príjem alebo dosahuje nižší príjem ako dosahoval pred pracovným úrazom alebo chorobou z povolania, porovnateľný príjem s príjmom, ktorý dosahoval pred pracovným úrazom alebo pred zistením choroby z povolania. Viac informácií o úrazovom poistení (charakteristiku jednotlivých dávok, spôsob určenia sumy dávky, vymeriavací základ, povinnosti zamestnávateľa pri ÚP) nájdete v príručke Mzdová učtáreň (Mzdové účtovníctvo, číslo: 20/2004)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 11:57