StoryEditor

Viac zamestnávateľov bude predkladať výkazy elektronicky

28.09.2005, 00:00

Od októbra sú do Sociálnej poisťovne po prvýkrát povinní predložiť výkaz v elektronickej forme za mesiac september 2005 už aj zamestnávatelia s deväť a viac zamestnancami. Rozhodla o tom Rada riaditeľov Sociálnej poisťovne minulý týždeň. Je to v súlade s § 231 ods. 2 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení.
Týmto opatrením sa podľa Sociálnej poisťovne zvýši kvalita predkladaných a spracovávaných údajov, zníži sa prácnosť v oblasti výberu poistného, ako aj administratívne náklady. Poisťovňa predpokladá, že sa zároveň zlepší aj situácia pri plnení úloh v oblasti starobného dôchodkového sporenia. Včasnosť a kvalita spracovania údajov má priamy vplyv na zabezpečenie postúpenia príspevkov na starobné dôchodkové sporenie na účet dôchodkového fondu príslušnej dôchodkovej správcovskej spoločnosti v zákonom stanovených termínoch.
Odhad Sociálnej poisťovne je, že pri plnom rešpektovaní tohto rozhodnutia bude elektronickou formou predkladaných a spracovaných už približne 90 percent výkazov poistného a príspevkov na starobné dôchodkové sporenie. Doteraz spracováva Sociálna poisťovňa týmto spôsobom približne 80 percent údajov. Elektronickou formou boli doteraz povinní predkladať výkazy zamestnávatelia s 20 a viac zamestnancami. 
Pobočky Sociálnej poisťovne budú aj naďalej môcť rozhodovať o udeľovaní výnimiek z povinnosti zamestnávateľa predkladať mesačné výkazy poistného a príspevkov na starobné dôchodkové sporenie elektronickou formou.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. máj 2024 19:51