StoryEditor

Súboj NYSE s Nasdaqom graduje

28.07.2006, 00:00

NYSE Group klesá podiel na trhu tak rapídne ako nikdy za posledných tridsať rokov. Pri obchodovaní s akciami, ktoré sú na New York Stock Exchange kótované, v júni klesol na 75 percent. Vo februári, mesiac predtým, ako NYSE dokončila spojenie s elektronickou obchodnou platformou Archipelago a stala sa verejne obchodovanou akciovou spoločnosťou, jej podiel na trhu bol 76,2 percenta.

Pokles znamená straty
Podľa piatich analytikov, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, bude pokles pokračovať. Na konci roku by mal byť podiel NYSE na trhu len 73 percent a v roku 2007 by sa mal prepadnúť až na 68 percent. Pre spoločnosť znamená taký vývoj citeľné finančné straty, veď podľa JPMorgan Securities každé jej percento podielu na trhu prináša čistý zisk 2,3 milióna dolárov.
"Jednoznačne je to dôvod na obavy," hovorí analytik Ryan Caldwell zo spoločnosti Waddell & Reed Financial.

Väčšia priorita ako fúzie
"Tento problém musí byť teraz základnou témou a až následne by sa mala riešiť problematika medzinárodného zjednocovania," naráža na rokovania NYSE Group a paneurópske akciové burzy o vzájomnom zjednotení. Rokovania sú vyústením snáh šéfa NYSE Group Johna Thaina získať strategického partnera v Európe a výraznejšie sa tak presadiť v konkurenčnom boji so svojím najväčším rivalom -- burzou Nasdaq.

Nasdaq víťazí
Spoločnosť NYSE Group musí nepochybne trápiť, že práve jej najväčšiemu konkurentovi, obchodujúcemu elektronicky, odchádza čoraz väčší počet klientov. V júni dokonca na elektronickom trhu spoločnosť Nasdaq obchodovala rekordných deväť percent akcií, ktoré sú kótované na NYSE. Vo februári to bolo iba asi sedem percent. Pre NYSE to môže byť ešte horšie. Podľa Niamha Alexandera, analytika CIBC World Markets, v budúcom roku sa na trhu Nasdaq uskutoční pätnásť percent obchodov s akciami kótovanými na NYSE. Za posledných dvanásť mesiacov poklesol spoločnosti NYSE podiel na trhu už o 5,2 percenta. Od roku 1976 sa pritom ani raz nestalo, že by NYSE stratila viac ako dva a pol percenta. Najviac dominovala v roku 1978, keď sa na jej parkete obchodovalo 88 percent akcií kótovaných na Big Board, ako sa tiež NYSE prezýva.

Pomôže hybridný trh?
John Thain sa však nevzdáva. Stavia na takzvaný hybridný trh, ktorý by mal stratených klientov prilákať späť. Ide o projekt, ktorý má v budúcnosti skrátiť čas potrebný na uskutočnenie obchodu na menej ako jednu sekundu. Tým by sa NYSE vyrovnala všetkým svojim elektronickým konkurentom. Podľa Thaina trvá v súčasnosti rovnaká operácia v NYSE priemerne deväť sekúnd. Ako povedal agentúre Bloomberg viceprezident NYSE Group Robert McSweeney, systém by mal uspokojiť investorov, ktorí chcú svoje obchody vybavovať rýchlejšie, ako im umožňujú súčasné podmienky na burze. Podľa jeho oznámenia by sa mal spustiť v októbri tohto roku.

Arca drží dych
Ani v súčasných podmienkach si však NYSE Group v boji o klientov so svojím konkurentom nepočína zle. V ostatnom čase sa jej darí odlákať čoraz väčší počet klientov Nasdaqu. Prostredníctvom NYSE Arca, elektronického trhu, ktorý spoločnosť získala akvizíciou Archipelaga, sa minulý mesiac obchodovalo 20,4 percenta akcií kótovaných na burze Nastaq. Rok predtým to bolo len 18,2 percenta. "Ako sa zdá, v tomto konkurenčnom prostredí sa presadzujeme veľmi dobre," hovorí McSweeney.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 17:45