StoryEditor

Tento týždeň na trhoch

21.05.2007, 00:00

Pondelok
Prvé obchodovanie nového týždňa nám prinesie niekoľko správ zo stredoeurópskeho regiónu. Poľsko zverejní priemyselnú produkciu a index produkčných cien, ktorého tempo rastu sa v apríli pravdepodobne spomalilo z 3,3 percenta na 2,4 percenta. Naši západní susedia ohlásia maloobchodné tržby a maďarská centrálna banka zverejní rozhodnutie o výške základnej úrokovej sadzby, ktorá je v tejto chvíli osem percent.

Utorok
Utorkové obchodovanie otvoríme nemeckým indexom podnikateľského sentimentu podľa inštitútu ZEW. Jeho hodnota by sa mala zvýšiť zo 76,9 bodu na 78 bodov. Sledovať ešte budeme bilanciu zahraničného obchodu eurozóny.

Streda
V stredu investori svoju pozornosť obrátia k novým priemyselným objednávkam pre celú eurozónu, ktoré sa pravdepodobne po februárovom 0,7-percentnom poklese zvýšili o 1,2 percenta. V stredoeurópskom regióne kľúčovú informáciu poskytne Poľsko, bude to čistá inflácia, ktorá sa v apríli zrejme mierne znížila na 1,6 percenta.

Štvrtok
Nemecký hrubý domáci produkt a francúzska podnikateľská klíma, ktorá by mala stagnovať na 111 bodoch, budú prvými informáciami štvrtka. Nasledovať budú maďarské maloobchodné tržby a potom svoju pozornosť opäť upriamime na najväčšiu európsku ekonomiku, z ktorej očakávame index podnikateľskej klímy Ifo. K dispozícii bude ešte bilancia bežného účtu Veľkej Británie a objednávky tovarov dlhodobého charakteru a tržby za predaj nových domov Spojených štátov. Posledný údaj sa podľa predpokladu analytikov zvýši z 0,858 mil. dolárov na 0,87 milióna dolárov.

Piatok
Posledný deň týždňa začneme nemeckou spotrebiteľskou dôverou a importnými cenami tejto krajiny. Pokračovať budeme vo Veľkej Británii, ktorá spresní údaje týkajúce sa hrubého domáceho produktu za prvý štvrťrok. Z Poľska prídu maloobchodné tržby a nezamestnanosť, ktorá by sa mala znížiť zo 14,4 percenta na 13,9 percenta. Týždeň uzavrieme americkými tržbami za predaj existujúcich domov, ktoré pravdepodobne klesnú z úrovne 6,12 milióna dolárov na 6,1 milióna dolárov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. október 2024 05:19