StoryEditor

Nový zákon na uzatváranie poistiek

14.04.2005, 00:00

Sprostredkovanie poistenia by sa malo od začiatku septembra tohto roka zmeniť. Vláda totiž schválila zákon, ktorý by mal zjednodušiť, a najmä stransparentniť, celý proces.
"Na návrhu sme spolupracovali a vítame tento krok," skonštatoval generálny sekretár Slovenskej asociácie poisťovní Vladimír Rančík. Klient by mal pocítiť účinnosť zákona na vlastnej koži už pred podpisom zmluvy. Výslovne totiž uvádza, že sprostredkovateľ musí zaznamenať požiadavky a potreby občana súvisiace s uzatváraným poistením. Takisto musí uviesť aj dôvody, na základe ktorých mu odporúča konkrétny produkt. To by malo zjednodušiť prípadné súdne spory. Doteraz sa stávalo, že uzavretie zlého poistenia sa ťažko dokazovalo. Svedectvo sprostredkovateľa stálo proti svedectvu klienta. Občan ešte k tomu ťahal za kratší koniec. Podpísal zmluvu, a tým aj súhlas s poistnými podmienkami. Zákon by mal spraviť koniec aj rozdeleniu provízie medzi klienta a sprostredkovateľa. Návrh zakazuje poskytnúť záujemcovi výhody, na ktoré nemá právny nárok. Okrem poistiek táto praktika funguje najmä pri podpisoch zmlúv do druhého piliera.
Dôležitou zmenou je povinné poistenie sprostredkovateľov pre prípad zodpovednosti za škodu s účinnosťou na celom území Európskej únie. Výška poistného plnenia musí byť v prepočte najmenej 1 mil. eur na každú poistnú udalosť a minimálne 1,5 mil. eur pre všetky poistné udalosti vzniknuté v jednom kalendárnom roku. Tento faktor by mal preriediť rady maklérov. "Maklérske spoločnosti, najmä malé a stredné, budú zasiahnuté asi najvýznamnejšie. Samotná nutnosť zodpovednostného poistenia spôsobí podľa môjho odhadu
ich redukciu asi na polovicu," skonštatoval člen Predstavenstva Generali Poisťovne Miloš Kmety.
Na trhu pôsobí v súčasnosti vyše 400 maklérskych firiem. V budúcnosti by mala nastať ich špecializácia. Teraz sa koncentrujú na životné alebo neživotné poistenia. "Neskôr by sa mohli niektoré orientovať výslovne napríklad na malé a stredné podniky," povedal prezident Slovenskej asociácie maklérov v poisťovníctve Michal Bučko.
Nad systémom bude dohliadať Úrad pre finančný trh. Od septembra zavedie register sprostredkovateľov. Na jeho základe budú môcť poskytovať svoje služby aj v ostatných štátoch Európskej únie.

Sprostredkovatelia poistenia
Výlučný sprostredkovateľ poistenia
funguje na základe zmluvy s jednou poisťovňou.
Poisťovací agent
môže mať dohody aj s viacerými poisťovňami.
Poisťovací maklér vykonáva sprostredkovanie poistenia na základe zmluvy s klientom, a nie poisťovňou. Vypracúva nestrannú a podrobnú analýzu dostatočného počtu dostupných produktov a na jej základe odporúča uzavretie vhodnej poistky.
Podriadený sprostredkovateľ má dohody s poistným agentom alebo maklérom, spolupracovať pritom môže iba s jedným.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
11. máj 2024 05:17