StoryEditor

Dolár najslabší za posledné 4 mesiace

23.01.2006, 23:00

Americký dolár včera v ranných hodinách odštartoval svoju druhú najhoršiu seansu v tomto roku. V piatok po zatvorení burzových parketov sa jedno euro vymieňalo za 1,2135 dolára. Včera krátko po druhej hodine popoludní dolár výrazne strácal a na kúpu jedného eura už bolo treba 1,2293 dolára.

Trh čaká posledné zvyšovanie úrokov
Centrálna banka Fed by na najbližšom zasadnutí 31. januára, keď zároveň odchádza po 18 rokoch z jej vedenia Alan Greenspan, mala zvýšiť kľúčovú úrokovú sadzbu na 4,5 percenta. Mal by to byť zároveň posledný krok v sérii zvyšovania úrokov. Takéto úvahy podporili aj včerajšie vyjadrenia Williama Poola, prezidenta Federálnej rezervnej banky v St. Louis. "Sme vo vybalansovanej situácii," uviedol. "Máme dostatok miesta na (hospodársky) rast. Myslím, že pokiaľ ide o infláciu, sme v stabilnom prostredí a tento vývoj vydrží," dodal, čím podľa analytikov vyslal signál, že zvýšenie úrokov na konci januára bude na nejaký čas naozaj posledným. Podľa vývoja na trhu Chicago Board of Trade (CBOT) ceny termínovaných kontraktov v najbližších troch kvartáloch naozaj neukazujú, že by analytici očakávali ďalší rast úrokov v USA.

Zasiahla aj ECB
Oslabenie dolára, resp. posilnenie eura, vyvolali aj vyjadrenia z prostredia Európskej centrálnej banky (ECB). Lorenzo Bini Smaghi, ktorý je jedným z hlasujúcich členov Rady guvernérov ECB, v talianskom rádiu uviedol, že sa banka zameria na boj proti inflácii. To znamená, že bude zvyšovať úroky, aj keď, ako upozornil šéfekonóm ECB Otmar Issing, nebude to séria krokov porovnateľná s ťažením Fedu. S rešpektom k preventívnemu boju ECB proti nadmernej inflácii treba upozorniť, že rast cien v eurozóne je poháňaný hlavne cenami energií. Celková miera inflácie za uplynulých 12 mesiacov mierne stúpla z 2,1 na 2,2 percenta. Vzhľadom na vetché tempo rastu HDP eurozóny tu preto pre rýchly rast úrokov zatiaľ nie je priestor.
Poslednou zvláštnosťou včerajšieho dňa bola zvýšená aktivita európskeho regiónu už počas ázijského obchodovania zavčasu ráno. Objavili sa preto obavy, že Teherán stojí za svojím slovom. V obavách pred zablokovaním účtov kvôli obohacovaniu uránu preto vymieňa doláre za eurá i švajčiarske franky. Frank včera oproti doláru zaknihoval najsilnejšiu hodnotu od 15. septembra minulého roka.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 07:12