StoryEditor

Fond ochrany vkladov rieši skrachované banky

07.02.2007, 23:00
Autor:
SITASITA
Fond ochrany vkladov plánuje v tomto roku sa zamerať najmä na konkurzné konania na majetok štyroch skrachovaných bánk, v ktorých je najväčším veriteľom. Ide o AG Banku, Slovenskú kreditnú banku, Dopravnú banku a Devín banku.

Fond ochrany vkladov (FOV) plánuje v tomto roku sa zamerať najmä na konkurzné konania na majetok štyroch skrachovaných bánk, v ktorých je najväčším veriteľom. Ide o AG Banku, Slovenskú kreditnú banku (SKB), Dopravnú banku a Devín banku. Podľa predsedu Prezídia FOV Rudolfa Šujana, fond celkovo očakáva výnosy z konkurzných konaní približne 1,3 až 2,2 miliardy korún. Tieto výnosy fond použije na splatenie úveru, ktorý použil na vyplácanie náhrad klientom bánk v rokoch 2000 až 2004.
V prípade SKB a Devín banky je speňažovanie majetku pred ukončením. V prípade AG Banky konkurz smeruje k príprave konečnej správy. Najviac pokročil konkurz v Dopravnej banke, kde sa vydalo rozvrhové uznesenie už v septembri minulého roka. "Keďže sa však jeden z veriteľov voči uzneseniu odvolal, tak veritelia vrátane FOV dostanú plnenie až po vyriešení odvolania najvyšším súdom," informoval fond. Banky na Slovensku platili v minulom roku príspevok do FOV vo výške 0,2 percenta z objemu chránených vkladov, pričom celkovo zaplatili 871,15 milióna korún.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 23:41