StoryEditor

Školáci na jeseň otvárajú kontá

21.09.2005, 00:00

Začiatok školského roka a semestrov na vysokých školách aktivizuje študentov. Práve v jesenných mesiacoch si v bankách zriaďujú účty alebo balíky služieb, z ktorých potom platia náklady na študentský život. "Počet novootvorených študentských účtov každoročne zaznamenáva nárast najmä septembri a októbri," hovorí riaditeľ oddelenia pre styk s verejnosťou Tatra banky Roman Začka.
Študent -- racionálny klient
Oproti bežným účtom sú študentské zväčša oslobodené od poplatkov za správu, výbery z vlastného bankomatu, neplatí sa za niektoré transakcie či elektronické bankovníctvo. Záleží na banke, ako je voči svojim študujúcim klientom štedrá. Študenti sú však pre banku zväčša aj lacnejší klienti -- sú totiž veľmi aktívni a progresívni. V maximálnej miere využívajú bezplatné transakcie, ktoré im ich študentský balík ponúka. Na rozdiel od bežných klientov tiež intenzívne využívajú elektronické bankovníctvo a často platia v obchodoch kartou.
"Priemernému študentovi podľa našich skúseností postačuje na správu svojich peňazí konto s bezplatnou platobnou kartou a možnosťou platieb v obchode," konštatuje Marta Krejcarová z ČSOB. Keďže študent zvyčajne nevedie samostatnú domácnosť, nevyužíva trvalé prevodné príkazy či inkasá a stačia mu jednorazové prevody. "Účty pre mladých sú preto nastavené tak, aby najvyužívanejšie transakcie boli zahrnuté bez obmedzenia počtu v obsahu balíka," dodáva Krejcarová. Problém dnes už nemajú ani študenti, ktorí študujú v zahraničí. Môžu si tiež otvoriť bankový účet na Slovensku, v niektorých bankách aj v cudzej mene.
Banky poskytujú bežné účty už aj pre stredoškolských klientov, avšak spravidla sú nadviazané na účty rodičov, ktorí môžu s ich bežným účtom manipulovať.
Výhody študentských účtov
Na začiatku školského roka si kontá zriaďujú predovšetkým novoprijatí študenti na vysokých školách. S bankovým účtom môžu potom získať bezplatne platobné karty, ktoré často slúžia aj ako medzinárodné preukazy ISIC alebo Euro 26. Navyše niektoré banky spolupracujú priamo so školami, takže účet si môže študent zriadiť priamo v škole pri vybavovaní školského preukazu.
Niektoré banky sa však rozhodli nešpecializovať sa priamo iba na študentov, ale ponúkajú len alebo súčasne aj tzv. kontá pre mladých. Tie sú ohraničené vekom 26 rokov, spravidla však nebývajú zvýhodnené tak výrazne ako študentské účty.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
13. máj 2024 05:48