StoryEditor

Splnil sa im sen a našli sa v biznise

10.12.2006, 23:00

Dve tretie priečky, jedna za kategóriu Začínajúca podnikateľka 2006, druhá za kategóriu Vynikajúca podnikateľka 2006, spájajú tieto ženy, ktoré podnikajú v rôznych oblastiach. Nezávisí však, či je to oblasť módy alebo prekladov, okrem súťaže majú ešte jedno spoločné - vôľu vytrvať a uspieť medzi najlepšími.

Čo vás na podnikaní najviac lákalo?
Katarína Absolonová: Byť sama sebe pánom, nemať nad sebou šéfa, sama si organizovať pracovný čas a obchodný rozvoj, pociťovať priamy súvis medzi výkonom a príjmom.
Emília Harmathová: Veľká neznáma.
Naplnili sa vaše predstavy?
K. A.: Áno
E. H.: Áno aj.
Menili by ste za inú oblasť podnikania?
K. A.: Táto mi vyhovuje najviac, hoci by ma veľmi bavilo aj vyučovanie anglického jazyka, ktorému som sa venovala v minulosti. Viesť jazykovú školu je veľmi zaujímavá oblasť podnikania.
E. H.: Radšej nie, ale keby to bolo nutné, prispôsobila by som sa.
Čo je podľa vás v podnikaní najdôležitejšie? Dá sa žiť prácou?
K. A.: Človek sa doňho musí vsadiť celý, práca sa mu stáva koníčkom. Musí mať veľký zmysel pre povinnosť a uvedomovať si zodpovednosť.
E. H.: Najdôležitejšie je neurobiť zlý krok. Jeden taký by mohol položiť celoročné úsilie. Žiť prácou sa dá, ale musíte byť zdravý a mať silné zázemie rodiny. Hovoríme, samozrejme, o slušnom štandarde.
Už ste premýšľali, aké príjmy sú pre vás dosť vysoké, aby vás uspokojili a aby ste si začali viac užívať voľný čas?
K. A.: Akosi nemám kedy sa nad tým zamýšľať. Hoci viac voľného času by som naozaj potrebovala. No domnievam sa, že ešte nie som v štádiu, keď by som si ho mohla dovoliť viac.
E. H.: Nepremýšľala. Nemám na to čas. Ale voľný čas vtedy, keď väčšina iných ľudí odpočíva, si vždy nájdem.
Prežíva s vami podnikanie celá rodina?
K. A.: Samozrejme, hlavne manžel, ktorý sa na ňom aktívne spolupodieľa ako druhý konateľ. A ďalej deti, ktoré by si často priali, aby som sa im viac venovala. Členovia vzdialenejšej rodiny a známi ma iba "z diaľky pozorujú" a držia mi palce.
E. H.: Celá rodina som ja, dve dcéry a ich manželia. Myslím si, že ich dostatočne zaťahujem do firemných problémov.
Chceli by ste odovzdať štafetu v podnikaní deťom?
K. A.: Veľmi rada, hoci keď pozorujem okolie a známych, máloktorému rodičovi sa podarí vypestovať v potomkoch pozitívny vzťah k zárobkovej činnosti, ktorej sa celou dušou venuje.
E. H.: Už sa stalo, mladšia dcéra štafetu čiastočne prevzala.

Katarína Absolonová
Podnet na vznik jej nitrianskej spoločnosti ASAP-translation.com dali ukončenie vysokoškolského štúdia angličtiny a výrazný dopyt po prekladateľských službách. Firma ako jedna z prvých u nás začala využívať softvér na automatizovaný preklad. Dnes bez ohľadu, aká je denná hodina a deň v týždni, ASAP-translation.com zabezpečuje expresné preklady všetkých jazykových kombinácií.

Emília Harmathová
Jej začiatky sa spájali len s nákupom a predajom odevov. Čoskoro si však uvedomila, že sa chce uberať inou cestou, a vytvorila značku Donna Rosi. Firma získala stabilnú klientelu, ktorej ponúka od základných kusov oblečenia až po večerné róby a svadobné šaty i šitie na objednávku. Oblieka viaceré známe slovenské osobnosti.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
08. september 2024 01:52