StoryEditor

Kúpte si reality za pár korún

23.04.2007, 00:00
Zviezť sa na vlne rastu realitného biznisu na Slovensku je skutočne lákavé. Nie každý si však môže dovoliť nakupovať nehnuteľnosti ako investíciu.

Alternatívou pre bežného človeka preto môžu byť realitné podielové fondy, do ktorých sa dá investovať už od pár tisíc korún. Od mája totiž nadobudne platnosť novela zákona o kolektívnom investovaní, ktorá ruší minimálnu investíciu tritisíc eur.

Nové podmienky
Drobný investor, ktorý by si inak mohol dovoliť kúpiť maximálne niekoľko štvorcových metrov, bude môcť prostredníctvom fondu investovať do širokého portfólia realít, ktoré znížia riziko. Správcovské spoločnosti od zmeny podmienok predpokladajú zvýšenie záujmu o tento druh investície. "Očakávame uľahčenie prístupu väčšiemu počtu investorov a ich lepšiu možnosť podieľať sa na stále rastúcom segmente trhu," hovorí generálny riaditeľ Prvej Penzijnej Stanislav Žofčák.
Rast ceny a nájomné
Realitné fondy nakupujú do svojho portfólia nehnuteľnosti, najmä administratívne priestory, logistické alebo obchodné centrá. Spoliehajú sa pri tom na rast ceny nehnuteľností, z čoho dosahujú výnosy. Ďalší zdroj príjmov sú výnosy z nájomného. "Realitné fondy investujú do realít s cieľom ich správy alebo predaja. Novelou sa do zákona dostala aj ďalšia možnosť, a to možnosť investovania do iných aktív, z ktorých ekonomickej podstaty vyplýva úzke prepojenie s trhom nehnuteľností," hovorí výkonný riaditeľ Investičnej a Dôchodkovej Vladimír Bencz.
Výhodou pri investovaní do realít prostredníctvom fondu je to, že fond pri kúpe veľkého množstva nehnuteľností rozdeľuje riziko tak, že pokles ceny jednej nehnuteľnosti by mal kryť rast ceny inej nehnuteľnosti. Investor tak môže za pomerne malú vloženú sumu získať slušný výnos pri menšom riziku, ako keby nehnuteľnosti nakupoval sám. "Je to ideálne pre tých, ktorí nechcú, prípadne nemôžu do realít investovať napríklad preto, že nemajú dostatok prostriedkov na priame investovanie do nehnuteľností, nemajú možnosti a čas starať sa o takéto investície, alebo nechcú znášať riziká spojené s priamou kúpou nehnuteľnosti," hovorí portfóliový manažér Asset Managementu Slovenskej sporiteľne Vladimír Bolek.
Dlhodobá investícia
Možnosť investovania do realít sa teda otvára skutočne pre každého. Investor by však mal zvážiť najmä obdobie, na ktoré je ochotný peniaze do fondu vložiť, a tiež rizikovosť investície. "Investícia do realitného fondu je určená pre ľudí, ktorí majú možnosť ponechať peniaze vo fonde v investičnom horizonte päť rokov a viac a očakáva vyšší ako bežný výnos," vysvetľuje Bolek. Výnosnosť fondov odhadujú správcovské spoločnosti veľmi optimisticky. "Očakávanie výnosov, vzhľadom na úrokové sadzby v bankách a mieru investičného rizika, je zaujímavé," konštatuje Žofčák.
Realita realitných fondov
Povolenie Národnej banky na fungovanie realitného fondu majú na Slovensku štyri spoločnosti. Prvý realitný fond uviedla koncom minulého roka Investičná a Dôchodková. V apríli so svojím fondom na trh vstúpil Tatra Asset Management. Zatiaľ čo Investičná a Dôchodková požaduje doteraz platným zákonom stanovenú vstupnú investíciu okolo 100 000 korún, Tatra Asset Management ju stanovil na 250 000 korún.
V tomto roku chce fond nehnuteľností otvoriť Prvá Penzijná a licenciu má aj Asset Management Slovenskej sporiteľne.

01 - Modified: 2003-05-12 22:05:04 - Feat.: 0 - Title: Strednú Európu asi čaká pokles úrokov
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. máj 2024 00:49