Väčšina odborníkov na ľudskú výživu potvrdzuje mimoriadny význam tejto "zázračnej tekutiny" pre naše zdravie a pohodu.
Dejiny mlieka sú úzko späté s históriou ľudskej civilizácie. Chov dobytka, výroba a spracovanie mlieka sprevádzajú najstaršie kultúry. Kyslomliečne nápoje boli súčasťou jedálneho lístka prvých pastierov a spracovanie mlieka je zachytené na maľbách z obdobia viac ako 4 000 rokov pred naším letopočtom. Mlieko patrilo k nápojom rovnako známym starovekému Egyptu, ako aj indickej a čínskej civilizácii. Slovania patrili medzi tie vyspelé civilizácie, pre ktoré bol chov dobytka, pitie mlieka a jeho spracovanie absolútnou samozrejmosťou.
Naše mlieko a mliečne výrobky zodpovedajú nielen prísnym hygienickým normám, ale vyrovnajú sa, ba aj predstihnú štandardné a kvalitné zahraničné výrobky. Na spotrebiteľov systematicky "útočí" množstvo reklám domácich a zahraničných výrobcov na nealkoholické nápoje, ktoré ovplyvňujú našu nákupnú "horúčku", ale mlieko sa v tomto kontexte stráca.
Zatiaľ čo v roku 1989 každý Slovák priemerne skonzumoval 253 kg mlieka a mliečnych výrobkov, v roku 2005 to bolo necelých 155 kg. Odporúčaná dávka je 220 kg na osobu a rok. Vo vyspelých štátoch je to až 300 kg na osobu a rok.
Väčšina odborníkov na ľudskú výživu potvrdzuje mimoriadny význam mlieka, pretože jeho nedostatok môže viesť k vzniku nepríjemnej choroby -- osteoporózy. Svetová zdravotnícka organizácia definuje osteoporózu ako úbytok kostnej hmoty a jej odvápnenie, poruchy stavby kostí s tendenciou k zlomeninám. Najviac sú ohrozené ženy vo veku nad 40 rokov, u ktorých dochádza k zrýchlenému úbytku kostnej hmoty po menopauze v dôsledku zníženia hladiny hormónu estrogénu.
Aj keď to neradi počúvame, znížiť riziko tejto choroby môže v prvom rade zdravá výživa. Najdôležitejší je prísun dostatočného množstva vápnika do nášho organizmu, doplnené vitamínom D, ktorý je veľmi dôležitý pre vstrebávanie vápnika v tenkom čreve. Zdrojom kalcia by mala byť skôr strava ako tabletky, pretože tá obsahuje aj ďalšie cenné živiny. V našej strave by najdôležitejšiu úlohu malo zohrávať predovšetkým mlieko a mliečne výrobky, ale aj zelenina, najmä brokolica. Mlieko sa odporúča ako ideálna potravina pre ľudí všetkých vekových kategórií. Je nevyhnutnou potravinou aj pri redukčnej diéte, keď je potrebné zabezpečiť prísun vysokohodnotných bielkovín, minerálnych látok a vitamínov pri zníženom prísune energie. Mlieko sa všeobecne odporúča aj pri diéte rekonvalescentov, napr. pri chorobách žalúdka, žlčníka, pre diabetikov, pri poruche metabolizmu vápnika.
Špeciálnu kapitolu tvorí mlieko ako tzv. ochranná potravina. Vzhľadom na najnovšie poznatky môžeme konštatovať, že v špecifických prípadoch pôsobí mlieko aj antikarcinogénne. V mlieku sú okrem vápnika, chloridov a siričitanov aj ďalšie základné prvky -- železo, meď, fluór, jód, zinok a hliník. Hlavným zdrojom energie v mlieku sú tuky a mliečny cukor. Mliečny tuk v porovnaní so živočíšnym má svoje výhody. Obsahuje najmenej cholesterolu a navyše sa v ňom nachádza aj lecitín, ktorý prispieva k odbúravaniu cholesterolu.
Mlieko je aj výborným zdrojom vitamínov. Obsahuje vitamíny rozpustné v tukoch -- A, D, E, F a K a vitamíny rozpustné vo vode B1, B2, B6, PP, B12, C a H. Ich dôležitosť spočíva vo význame nielen pre zdravie, ale aj kondíciu a duševnú pohodu. Ak nám však tieto vitamíny chýbajú, prejavuje sa to v zníženej koncentrácii, môžu nastať poruchy zraku, nervovej sústavy a podobne.
O tom, aký negatívny vplyv môže mať na ľudský organizmus odmietanie mlieka, sme hovorili aj s odborníkmi, ktorí konštatovali, že konzumentov mlieka môžeme rozdeliť do piatich cieľových skupín: deti, matky, dospelá populácia, športovci a dôchodcovia.
1. Deti mlieko potrebujú nevyhnutne pre svoj zdravý rast. Potreba u detí predškolského veku by mala byť 0,5 až 0,7 litra denne. Táto dávka zabezpečuje prísun vápnika, ktorý je významnou stavebnou zložkou. Mliečny tuk je energetický zdroj a v období rastu má priaznivé zloženie, je ľahko stráviteľný a detský organizmus ho toleruje.
2. Matky by v období tehotenstva a dojčenia v nijakom prípade nemali podceňovať tento "biely zázrak", pretože jeho nedostatok má negatívny vplyv na vývoj kostry plodu.
3. Dospelá populácia nakupuje mlieko skôr ako surovinu na ďalšiu úpravu pokrmov. Najvhodnejší typ je nízkotučné mlieko, pretože dospelí nepotrebujú veľké množstvo tuku -- na rozdiel od detí. Vzhľadom na životný štýl terajšej generácie sa uprednostňujú v prípade mlieka kartónové obaly, pretože trvanlivé mlieko zabezpečuje všetky potreby a pohodlie dnešného náročného spotrebiteľa.
4. Športovci považujú mlieko za najlepší zdroj bielkovín, ktorý pre svoju kondíciu potrebujú. Športovci a aktívni ľudia by mali uprednostniť väčšiu konzumáciu mlieka aj vo forme energetických mliečnych koktailov.
5. Dôchodcovia by mali kupovať viac polotučného a nízkotučného mlieka, vzhľadom na obsah tuku. Celková spotreba mlieka tejto skupiny je však veľmi nízka a starší ľudia by si mali uvedomiť význam mlieka v ich veku.
Čo dodať na záver?
Za zdravie sme zodpovední aj sami za seba, preto sa starajme o to, aby nám dlho vydržalo. Prispeje k tomu aj každodenný pohár, ale radšej dva, tohto "bieleho zázraku".