StoryEditor

Fazia vyšetrujú, ECB je zdržanlivá

05.10.2005, 00:00
Autor:
(kk)(kk)

Riaditeľ talianskej centrálnej banky Antonio Fazio, proti ktorému v súčasnosti vedú rímske úrady vyšetrovanie, pred súdom pravdepodobne nebude vypovedať osobne. Jeho advokát Franco Coppi mu radí, aby dal prednosť písomnému stanovisku. Začiatkom tohto týždňa súd v Ríme oficiálne oznámil, že Fazia prokuratúra vyšetruje už od augusta pre možné zneužitie právomocí a že obvineného teraz predvolajú pred súd.
Fazio sa dostal pod paľbu kritiky najmä pre svoje postoje k prevzatiu banky Antonveneta. Odborníci i politici mu vyčítajú, že v súperení s holandskou bankou ABN Amro uprednostnil domáci finančný ústav Banca Popolare di Lodi. Dozorná rada talianskej centrálnej banky však minulý týždeň Fazia podporila a vyslovila mu dôveru. To znamená, že Fazio odstúpi z funkcie zrejme už len v prípade, ak by ho súd odsúdil.
Pokiaľ ide o postoje Európskej centrálnej banky (ECB), všetko nasvedčuje tomu, že hrá o čas. "Situáciu v Taliansku pozorne sledujeme a vyhodnocujeme", uviedol jej viceprezident ECB Lucas Papademos a inak vývoj nekomentoval. Naznačil, že ECB v tejto záležitosti v blízkom čase vydá oficiálne stanovisko. Pravda, ECB na žiadosť talianskeho ministerstva financií už vlani konštatovala, že vzhľadom na nevyhnutnú nezávislosť ktorejkoľvek národnej centrálnej banky nebude akceptovať nič, čo by ohrozilo túto nezávislosť aj v prípade Talianska. Fazio je zvolený na neurčitý čas a ak by došlo k skráteniu jeho funkčného obdobia, musí byť stanovené určité prechodné obdobie.
Prezident nemeckej Spolkovej banky Axel Weber sa domnieva, že ECB sa Faziov prípad ani veľmi netýka, "v prvom rade je to vnútorná vec rímskej centrálnej banky, talianskej politiky a Európskeho úradu pre hospodársku súťaž".
Taliansky premiér Silvio Berlusconi povedal nedávno pred parlamentom, že vláda už neurobí nič viac, aby dostala guvernéra národnej banky z jeho funkcie. Vláda teda znížila svoj tlak na Fazia po škandále v súvislosti s bojom holandskej banky ABN Amro a talianskeho ústavu Banca Popolare Italiana o získanie kontroly nad bankou Antonveneta.
"Urobil som jedinú vec, ktorú som mohol urobiť. Apeloval som na guvernérov cit a svedomie," povedal Berlusconi pred dolnou komorou parlamentu. Ďalej uviedol, že vláda nemá "žiadny formálny nástroj na intervenciu" v tomto prípade, a dodal, že musí rešpektovať nezávislosť centrálnej banky. Po demisii ministra hospodárstva Domenica Siniscalca povedal Berlusconi v súvislosti s Faziovym zotrvaním v úrade, že "nie je zlučiteľné ani vhodné". Fazio však ignoroval premiérove slová a namiesto toho sa zúčastnil na výročnom zasadnutí Medzinárodného menového fondu (MMF) a Svetovej banky (SB) vo Washingtone. (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 06:11