StoryEditor

Záujem o fondy je rekordne nízky

28.06.2006, 00:00
Zdá sa, že Slováci dočasne strácajú záujem o investovanie do podielových fondov. V minulom týždni klesol majetok podielových fondov predávaných na Slovensku o viac ako miliardu. Najväčší odlev investorov zažili dlhopisové fondy, z ktorých ubudlo vyše 887 miliónov korún.

Pokles výnosov otvoril ľuďom oči
Zo správcovských spoločností utrpela najväčšie straty spoločnosť AM SLSP, spod správy ktorej v minulom týždni ubudlo 638 miliónov korún. Podľa jej zástupcov sa pod záporné čisté predaje podpísala reakcia investorov na pokles krátkodobej výkonnosti podielových fondov. Investori by sa však pri rizikovejších investíciách, akými sú akciové fondy, nemali pozerať na to, koľko ich fond zarobil v minulosti. Pri tomto type investícií je dôležité dodržiavať investičný horizont a zvažovať budúci rastový potenciál fondu.
Dôvodom nižšieho záujmu o investovanie do fondov môže byť aj sezónny faktor. "Blížia sa dovolenky a ľudia vyberajú peniaze," komentoval situáciu Ľubor Kyselý, výkonný riaditeľ Slovenskej asociácie správcovských spoločností. Ďalšou príčinou vysokých záporných predajov môže byť aj skutočnosť, že ľudia v minulom týždni nakupovali fondy menej ako v predchádzajúcich týždňoch, predaj podielových listov nedosiahol ani 900 miliónov korún. Teda nielen vyberajú peniaze z fondov, ale aj menej prostriedkov do nich vkladajú.
Podľa predsedu Predstavenstva VÚB banky Tomasa Spurného v kolektívnom investovaní došlo k tomu, k čomu dôjsť malo. "Časy, keď boli dlhé obdobie relatívne vysoké výnosy - napríklad pri peňažných a dlhopisových fondoch, ale aj pri akciových fondoch, sa skončili."

Výkonnosť fondov neutrpela
Minulotýždňové výsledky fondov však nepotvrdzujú pesimizmus investorov. Z dvanástich skupín fondov z nášho hodnotenia len tri skupiny fondov boli v minulom týždni v strate. Najvýkonnejšie boli v týždni európske akciové fondy, dobré výsledky dosiahli aj technologické akciové fondy a stredoeurópske akciové fondy. V strate skončili iba korunové dlhopisové, peňažné a stredoeurópske dlhopisové fondy.

Akciové trhy
Napriek tomu, že svetové akciové trhy sa už spamätali z výrazných strát z predchádzajúcich týždňov, na akciových fondoch sa to v plnej miere ešte neodzrkadlilo. Pre uplynulý týždeň na amerických akciových trhoch bola príznačná zdržanlivosť investorov a z hľadiska objemu veľmi chabé obchodovanie. "Investori sa na jednej strane zdráhali zväčšiť pozície v akciových aktívach, na druhej však neboli ochotní predávať tie existujúce. Investorská verejnosť čaká na zajtrajšok, keď padne rozhodnutie amerického Fedu o nastavení základnej úrokovej sadzby," uviedol k situácii za Atlantikom Ondrej Vilinovič, portfóliový manažér TAM.
Počas minulého týždňa zarobili investori, ktorí stavili na latinsko-americké akcie, ktoré sa stali najvýkonnejšími spomedzi rozvíjajúcich sa trhov. "Rovnaký vývoj ako v prípade Latinskej Ameriky zaznamenali aj trhy strednej a východnej Európy, avšak s miernejším zhodnotením," poznamenal Miroslav Čamek z Across Investment Services. "Jednou zo správ, ktorá prispela k dobrej nálade investorov, bolo odporúčanie spoločnosti Morgan Stanley nakupovať európske akcie, keďže sa trh podľa nej dostal už na dno," komentovala situáciu na západoeurópskych trhoch Katarína Antoničová z Investičnej a Dôchodkovej.

Dlhopisové trhy strácali
V USA si dlhopisy opäť pripísali straty, keď výnosy rástli pozdĺž celej krivky, približne o 10 bázických bodov. Podľa Patrika Hermana zo SLSP AM dôvodom sú obavy investorov z vývoja inflácie v USA a s tým spojené očakávania pokračujúceho sprísňovania menovej politiky. "K poklesu sa však pridali aj európske bondy, ktoré sa vďaka prichádzajúcim makrodátam nemali problém prispôsobiť vývoju amerických trhov," doplnila ho Antoničová.

Neistota na domácom trhu
Slovenská koruna má za sebou kolísavý týždeň. Po voľbách totiž investori prepadli neistote v súvislosti s budúcou podobou vládnej koalície, takže slovenskú menu predávali. Koruna sa tak dostala až pod centrálnu paritu k hladine 38,50 SKK/EUR, keď do vývoja zasiahla centrálna banka. Neistota investorov sa v minulom týždni prejavila nielen na devízovom trhu. Oslabovali sa aj slovenské štátne dlhopisy, vďaka čomu ich výnosy do splatnosti rástli o pätnásť až tridsať bázických bodov. Korunové dlhopisové fondy tento vývoj, pochopiteľne, poškodil. V priemere sa znehodnotili o 0,3 percenta.

Priemerné týždenné zhodnotenie vybraných skupín fondov po prepočte na slovenské koruny k 23. 6. 2006
Skupina fondov %
Peňažné korunové -0,03
Peňažné v cudzej mene 0,7
Dlhopisové korunové -0,25
Euro dlhopisové 0,15
Dolárové dlhopisové 0,47
CEE dlhopisové -0,76
Európske akciové 2,35
Americké akciové 0,65
Globálne akciové 1,29
Technologické akciové 1,22
CEE akciové 1,68
Zmiešané 0,93
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 13:12