StoryEditor

SND chronológia

13.04.2007, 00:00

1920
Vznik Slovenského národného divadla (SND), 3. marca sa koná prvé predstavenie, opera Hubička od Bedřicha Smetanu. SND však existuje len ako inštitúcia, chýbajú mu vhodné a dôstojné priestory. Ako hlavná budova divadla, v ktorej sídli opera a balet, sa začala používať budova bývalého Prešporského mestského divadla. Tento stav trval až do presťahovania sa SND do novej budovy v tomto roku.

1968
27. október -- parlament ČSSR prijíma zákon o československej federácii. Od 1. januára 1969 vzniká Slovenská socialistická republika (SSR). Vznik republiky povzbudil národné povedomie Slovákov a do popredia sa dostala i otázka vlastného národného divadla.

1969
Ministrom kultúry SSR sa stáva básnik Miroslav Válek.

1970
Riaditeľom SND sa stáva dramatik a divadelník Ján Kákoš. Bol jedným z najdôležitejších presadzovateľov myšlienky novej budovy SND.

1978
1. jún -- rokovanie na pôde SND o možnostiach výstavby novej budovy. Návrhy lokality zahŕňali okrem Martanovičovej (dnes Pribinovej) ulice i Mierové námestie či petržalský breh Dunaja pri Sade Janka Kráľa.
27. september -- rokovanie predstaviteľov SND a vlády SSR. Dohodnutá lokalizácia plánovanej novostavby na Martanovičovej ulici.

1979
14. február -- Predsedníctvo vlády SSR vydalo uznesenie č. 14 o postavení novej budovy Slovenského národného divadla. Na základe uznesenia Ministerstvo kultúry SSR a Slovenské národné divadlo vyhlásili celoštátnu verejnú anonymnú urbanisticko-architektonickú súťaž na novostavbu Slovenského národného divadla v Bratislave. Verejná súťaž sa otvárala 1. mája, uzávierka bola 31. januára 1980.

1980
25. február -- devätnásťčlenná porota zložená zo zástupcov SND, Ministerstva kultúry SSR či Zväzu slovenských architektov, zverejnila výsledky verejnej súťaže. Prvá cena nebola udelená, najlepší návrh získal takzvanú zníženú prvú cenu. Vypracoval ho kolektív mladých architektov Peter Bauer, Martin Kusý ml. a Pavol Paňák.

1984
Apríl -- začali sa prípravné práce na mieste budúceho divadla. Bolo treba vyčistiť terén od prípadnej nevybuchnutej munície z druhej svetovej vojny a asanovať stavby, ktoré sa nachádzali na vybranom areáli vrátane inžinierskych sietí.

1986
Apríl -- začala sa samotná výstavba, rozdelená do dvoch etáp. Prvá etapa zahŕňala výkopové zemné práce a vybudovanie základov. V druhej etape, ktorá sa mala začať v roku 1987, sa malo začať so samotnými budovami. Investorom stavby bolo Slovenské národné divadlo, hlavným dodávateľom stavebnej časti projektu podnik Stavoindustria, generálnym dodávateľom technologickej a strojovej časti Škoda Plzeň.
Predpokladané náklady stavby predstavovali 874 miliónov Kčs, budova mala byť dokončená do roku 1992.

1987
18. augusta -- dobová tlač uvádza, že práce na novostavbe SND majú štvormesačný časový sklz, na ktorého vyrovnaní sa intenzívne pracuje.

1989
Zmena režimu, do popredia sa dostávajú iné priority ako dostavba divadla. Ministrom kultúry sa stáva herec Ladislav Chudík.

1992
December -- zmena dodávateľa stavebnej časti projektu. Firmu Stavoindustria vystriedala spoločnosť Staspo, s. r. o. Vláda presadzuje model viaczdrojového financovania projektu.

1993
Vznik samostatnej Slovenskej republiky a slovenskej meny, devalvácia. Odhadované náklady na novostavbu sa dostali na úroveň 1,8 miliardy Sk. V auguste bolo z tejto sumy prestavaných už celkovo 800 miliónov Sk, zostávalo teda investovať 1,2 miliardy Sk. Zmenil sa dodávateľ strojovej a technologickej časti, namiesto firmy Škoda Plzeň sa na túto pozíciu dostala firma Koprojekt. Termín odovzdania stavby sa posunul na december 1995.
Jún -- založenie Nadácie novostavby SND, ktorej cieľom malo byť získavať prostriedky na financovanie dostavby a budúcej prevádzky budovy z mimorozpočtových zdrojov.
December -- SND oslovilo približne 150 slovenských podnikateľov s prosbou o pomoc pri financovaní dostavby novej budovy. Väčšina odmietla z dôvodu zlej finančnej situácie.

1994
15. marca -- ministrom kultúry SR sa stáva herec Ľubo Roman. Novostavbe SND zúfalo chýbajú finančné prostriedky, z plánovaného štátneho rozpočtu na stavbu nebola na tento rok vyčlenená ani koruna. Roman v auguste oznamuje ako termín dokončenia stavby rok 1996. Organizuje lotériu Biela -- Modrá -- Červená zameranú na získanie financií pre stavbu. Plánovaný výnos lotérie bol 20 až 25 miliónov Sk, pre nezáujem verejnosti sa však lotéria skončila stratou, ktorá ešte viac zaťažila rozpočet SND.
30. septembra -- predčasné parlamentné voľby, k moci sa dostáva HZDS. Ministrom kultúry sa stáva spisovateľ Ivan Hudec.

1996
Kontrola Ministerstva kultúry na novostavbe, zistenie údajných podvodov. Na základe zistení odvoláva minister Hudec z funkcie riaditeľa SND Dušana Jamricha s platnosťou od 1. septembra.

1997
1. februára -- investorom stavby sa namiesto SND stáva Ministerstvo kultúry SR. Ministerstvo neskôr vypovedá zmluvu s dodávateľom stavebnej časti projektu Staspo, s. r. o., novým dodávateľom sa stáva firma Skelet, a. s. Firma Staspo dodnes vedie súdny spor s ministerstvom o neplatnom zrušení zmluvy.
15. júla -- po troch mesiacoch zmrazeného financovania sa stavebné práce oficiálne zastavili. K 31. decembru predstavovali celkové prestavané investície 1,2 miliardy Sk. Z toho len tzv. repasné práce, teda práce na odstránení nedostatkov plynúcich zo starnutia a opotrebovania materiálu, zhltli 877-tisíc Sk.

1998
Náklady na projekt sa vyšplhali do výšky 3,5 miliardy Sk. Po septembrových parlamentných voľbách sa k moci dostáva SDKÚ a ministrom kultúry sa stáva herec Milan Kňažko. Ten sa zasadzuje za dostavanie novej budovy národného divadla.

1999
31. augusta -- vláda schválila tzv. úsporný variant dostavby divadla, podľa ktorého bolo potrebných na dokončenie novej budovy celkovo 1,687 miliardy Sk. Budova mala byť hotová v roku 2002. Zdroje financovania mali pozostávať zo štátneho rozpočtu, z výnosu z privatizácie a z lotérií. Prezidentom sa stáva Rudolf Schuster, ktorý sa silno zasadzuje za dostavanie divadla a za to, aby budova zostala v rukách a na pleciach štátu a slúžila svojmu pôvodnému účelu.

2001
Po rokoch nízkych príspevkov štátu sa stavenisko dočkalo výraznejšej finančnej injekcie v objeme 659 miliónov Sk. Z toho štvrť milióna predstavuje príspevok od ministerstva financií, 150 miliónov ide zo štátneho rozpočtu a 259 miliónov pochádza z výnosov privatizácie Slovenských telekomunikácií. Za zmienku možno stoja i štyri milióny na účte celonárodnej zbierky, ktorú spravuje Nadácia novostavby SND. Celkové náklady projektu sú odhadované na úrovni 4,05 miliardy Sk, z toho je už prestavaných 2,2 miliardy. Na dokončenie stavby je teda potrebných ešte 1,85 miliardy Sk.

2002
Minister kultúry Milan Kňažko avizuje dokončenie stavby do dvoch rokov, teda v roku 2004. Počíta sa s tým, že v budove divadla budú sídliť kaviareň, reštaurácia, zdravotné stredisko a ďalšie komerčné zariadenia, ktoré by mali sčasti pokryť vysoké prevádzkové náklady.
Po septembrových parlamentných voľbách sa ministrom kultúry stáva literárny vedec Rudolf Chmel.

2003
Staronová vláda pod vedením SDKÚ prichádza s novým prístupom k novostavbe. Do projektu už bolo investovaných 3,4 miliardy korún a na dokončenie budovy je potrebných ešte 821 miliónov Sk. Nový minister financií Ivan Mikloš avizuje, že dostavať divadlo by bolo nevýhodné a lepšie by bolo použiť peniaze na už existujúce budovy divadiel. Novostavbu chce predať súkromným investorom. Ministerstvo kultúry je proti.

2004
November -- vláda schválila Memorandum o porozumení s americkou firmou Truthheim Invest LLC. Spoločnosť má prefinancovať dostavbu divadla, budovu však chce používať na komerčné účely a len prenajímať pre potreby divadla.
Proti plánovanému predaju novostavby sa postavilo Združenie divadelníkov na Slovensku, ktoré zakladá občiansku iniciatívu Hlas pre kultúru. Cieľom je, aby sa nová budova SND dostavala a zostala v rukách štátu. Silnie opozícia voči súkromnému investorovi.

2005
Február -- vláda odstupuje od memoranda s firmou Truthheim Invest. Novostavba zostane v rukách štátu.

2007
14. apríla -- slávnostné otvorenie novostavby Slovenského národného divadla.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
07. máj 2024 02:26