StoryEditor

Krásna bronzová pokožka - z tuby

03.05.2005, 00:00

Napriek upozorneniam lekárov, že aj neprimerané jarné opaľovanie pokožke škodí, slníme sa takmer všetci. Po dlhej zime túžime viac ako inokedy po slnečných lúčoch. V dobronzova opálenej pokožke vidíme akýsi symbolom mladosti, vitality, zdravia, dobrého postavenia i úspechu.
Nezúfajte, ak nemáte opálenú pokožku podľa svojich predstáv. Ako teda možno získať zlatistú farbu bez rizika z UV žiarenia? Je tu možnosť "prifarbiť" si ju samoopaľovacími prípravkami. Pri správnej aplikácii pokožka dostane zlatistú farbu v priebehu niekoľkých hodín. Dermatológovia však upozorňujú, že bronz z tuby, nech by bol akokoľvek silný, pokožku pred UV lúčmi neochráni. Práve UV žiarenie je zodpovedné za predčasné starnutie kože a tvorbu nežiaducich vrások. Pri pobyte na slnku treba používať ochranné opaľovacie prípravky s faktorom podľa typu pokožky. Po aplikácii samoopaľovacieho prípravku sa môžeme aj sprchovať, plávať, zafarbenie sa nezmyje. Nevýhodou je, že pri kontakte so spodnou bielizňou na nej zanecháva "bronzové" stopy.

Ako to funguje
Aplikáciu samoopaľovacích prípravkov zvládnete aj sami doma, ale pohodlnejšie a odbornejšie ju nanesú v kozmetickom salóne. Pred použitím samoopaľovacieho krému kozmetička odporúča urobiť najprv masáž celého tela drsnou rukavicou, potom peeling, a ak je to potrebné, aj depiláciu. A až po 1 -- 2 dňoch, keď sa pokožka upokojí, možno naniesť samoopaľovací prípravok. V kozmetickom salóne okrem peelingu, masáže a aplikácie samoopaľovacieho krému odporúčajú pokožku ošetriť predopaľovacím krémom, tzv. aktivátorom opálenia, ktorý pokožku pripraví na intenzívnejšie slnenie.
Samoopaľovací krém pokožku len sfarbí, ale nezvýši jej odolnosť proti slnku. Za všetko môže dihydroxyacetón (DHA), získaný z hroznového cukru, ktorý reaguje s molekulami bielkovín v pokožke a vyvoláva tak hnednutie. Ďalším účinným výťažkom, tiež z cukru, je erythrulóza, ktorá zabezpečuje rovnomernejšie tónovanie. Na trhu sú čoraz dokonalejšie produkty vo forme krému, spreja či mlieka. Mnohé firmy ponúkajú samoopaľovacie prostriedky aj s vysokým UV filtrom pre tých, ktorí chcú hneď pri prvej návšteve pláže pôsobiť ako starousadlíci. V špecializovaných predajniach dostať aj tónovaciu súpravu s okamžitým účinkom.

Ako na to
-- Celú pokožku si najskôr dôkladne mechanicky vyšúchajte a ošetrite peelingom, ten odstráni z jej povrchu odumreté bunky. Pokožka sa tak osvieži a stratí zimný sivastý nádych. Ak ju potom dobre a dôkladne hydratujete, predídete riziku nerovnomerného sfarbenia. Na takto ošetrenú pokožku sa samoopaľovací prípravok aplikuje rovnomernejšie.
-- Pred aplikáciou si urobte test znášanlivosti -- každá pokožka môže na krém zareagovať inak. Naneste si malé množstvo prípravku na pokožku predlaktia, nechajte ho pôsobiť 3 -- 5 hodín. Keď sa neobjaví alergická reakcia, môžete pokračovať.
-- Dôkladne sa osprchujte, vymasírujte žinkou, urobte si peeling. Nezabudnite na depiláciu nôh. Rovnaký postup platí aj pre pokožku tváre -- nezabudnite ju odlíčiť a natrieť hydratačným krémom.
-- Až keď sa hydratačný krém absorbuje, môžeme pokožku natierať samoopaľovacím krémom. Na tvár je vhodnejší krém, na telo mlieko alebo sprej. Nanášajte rovnomerne, v tenkej vrstve, krúživými pohybmi zdola nahor. Sprejový prípravok držte vo vzdialenosti 24 cm.
-- Na lakte, kolená, členky, kde je pokožka suchá, alebo veľmi tenká, nanášajte prípravok veľmi opatrne. Rovnako postupujte na tvári a zvlášť dôkladne na krku.
-- Po aplikácii prípravku si dôkladne umyte ruky mydlom, najmä medzi prstami, kde sa zvyknú vytvoriť nepekné žlté škvrny. Rovnakú pozornosť venujte aj nechtom. Farbu odstráňte malou kefkou.
-- Ideálne je, ak sa oblečiete až po úplnom absorbovaní krému. Inak si môžete zafarbiť oblečenie a vytvoriť nepravidelné sfarbenie pokožky.
-- Efekt opálenej pokožky sa dostaví za 2 -- 4 hodiny a vydrží približne jeden týždeň. Aby sfarbenie vydržalo čo najdlhšie, po každom sprchovaní sa natrite hydratačným krémom. Ak na niektorých miestach zostane tmavšia farba, zjemnite ju peelingom.
-- Prirodzenejší odtieň pokožky dosiahnete nanesením dvoch vrstiev prípravku po jednodňovej prestávke. Dofarbiť pokožku prípravkom stačí iba raz za týždeň.
-- Nezabudnite si pred kúpou výrobku pozorne prečítať jeho zloženie, na aký typ pokožky je vhodný, a postup aplikovania odporučený výrobcom. Výrobcovia ponúkajú produkty rôznej intenzity podľa typu pokožky a želaného zhnednutia. Dobroslava Medvecová

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 07:26