StoryEditor

Európska únia a pracovné podmienky

23.08.2006, 00:00

Francúzsko
Denný pracovný čas: 10 hodín, ktorý môže byť v určitých prípadoch po schválení inšpektorátu práce alebo kolektívnou zmluvou prekročený.
Nočná práca: 8 hodín
Pre zamestnancov mladších ako 18 rokov 7 hodín pri týždennom pracovnom čase 35 hodín. Vo výnimočných prípadoch po schválení inšpektorátu práce možno prekročiť stanovené limity, najviac však na 10 hodín denne a 5 hodín týždenne.
Prestávka na jedlo a oddych: najmenej 20 minút, najneskôr po 6 hodinách výkonu práce.
Mladiství zamestnanci: 30 minút najneskôr po 4,5 hod. výkonu práce.
Denný odpočinok medzi pracovnými zmenami: Je stanovený na 11 hodín, u mladistvých na 12 hodín a mladších zamestnancov do 16 rokov veku na 14 hodín.
Absolútne minimálny denný odpočinok pre zamestnancov starších ako 18 rokov: 9 hodín, v určitých prípadoch napr. na základe kolektívnej zmluvy.
Nepretržitý odpočinok v týždni: 35 hodín (24 plus 11 hodín denného odpočinku).
Týždenný odpočinok po práci musí byť poskytnutý v nedeľu, a len v prípadoch, ktoré výslovne ustanovuje zákonník práce, možno sa trvale odchýliť od zákazu práce v nedeľu, napríklad v reštauráciách, nemocniciach, kultúrnych zariadeniach. Možnosť individuálneho dohodnutia nepretržitého odpočinku v týždni medzi zamestnancom a zamestnávateľom je možná výlučne vtedy, pokiaľ by denný odpočinok všetkých zamestnancov bol na ujmu verejnosti.
Dovolenka: 5 týždňov pri šesťdennom pracovnom týždni.
Nadčasová práca: nesmie prekročiť bez schválenia príslušného úradu 180 hodín ročne.
Nemecká spolková republika
Maximálny denný pracovný čas: 8 hodín
Len vo výnimočných prípadoch môže byť dĺžka dennej pracovnej zmeny predĺžená na 10 hodín s ďalšou podmienkou, pokiaľ denný pracovný čas nepresahuje priemerne 8 hodín v rozvrhovom období 6 kalendárnych mesiacov alebo 24 týždňov.
Nočná práca: max. 8 hodín a v kolektívnych zmluvách sú možné odchýlky aj v neprospech zamestnanca.
Mladiství zamestnanci: 8 hodín denne a 40 hodín týždenne.
Prestávka na odpočinok a jedenie: najmenej 30 minút po najviac ako 6 hodinách práce, pokiaľ práca trvá 6 až 9 hodín, alebo 45 minút v prípade, že práca trvá dlhšie ako 9 hodín. Prestávky v práci je zamestnávateľ oprávnený rozdeliť na menšie prestávky v dĺžke najmenej 15 minút.
Nepretržitý denný odpočinok: 11 hodín s výnimkami pre zamestnancov v zdravotníctve a stravovacích službách.
Mladiství zamestnanci: 12 hodín
Nepretržitý odpočinok v týždni: 35 hodín (24 plus 11 hodín denného odpočinku).
Zákon zakazuje pracovať v nedeľu a vo sviatok, aj keď pripúšťa výnimky, služby, viaczmenné prevádzky stravovacie služby, zdravotníctvo.
Individuálna dohoda medzi zamestnancom a zamestnávateľom o práci v dňoch pracovného pokoja a vo sviatok nie je možná. Zamestnávateľ je oprávnený prikázať zamestnancovi pracovať v týchto dňoch len v prípade nepredvídateľnej pohotovosti.
Dovolenka: 24 pracovných dní ako minimálny nárok.
Zdravotne postihnutí zamestnanci majú k tomu ešte dodatkovú dovolenku 5 pracovných dní.
Práca nadčas: kolektívne zmluvy
Zákonný zákaz pracovať nadčas pre tehotné ženy a dojčiace matky.
Holandsko
Denný pracovný čas: 9 hodín
Týždenný max. pracovný čas: 45 hodín.
Počas obdobia 13 týždňov nesmie zamestnanec odpracovať viac než 520 hodín (t. j. 40 hodín v týždni).
Prestávky na jedenie a odpočinok: po výkone práce v trvaní 5,5 až 8 hodín je zamestnávateľ povinný poskytnúť zamestnancovi prestávku v práci v trvaní 30 minút. Ak zamestnanec má dlhšiu pracovnú zmenu ako 8 hodín, prislúcha mu prestávka v práci najmenej 45 minút. Za prestávku v práci sa považuje len prestávka, ktorá trvá najmenej 30 minút.
Nepretržitý denný odpočinok medzi dvoma zmenami: 11 hodín s možnosťou výnimiek.
Nepretržitý odpočinok v týždni: počas 7 dní najmenej 36 hodín (plus 11 hodín denného odpočinku).
Nedele nie sú v Holandsku pracovnými dňami s výnimkou výslovného dojednania medzi účastníkmi. V takomto prípade musí mať zamestnanec pracovné voľno aspoň najmenej raz za 4 týždne a najmenej jednu nedeľu.
Dovolenka: 20 dní ročnej dovolenky ako minimum.
Nadčasová práca: upravujú ju kolektívne zmluvy alebo pracovné zmluvy. Neexistuje žiadna zákonná úprava minimálnej odmeny za výkon práce nadčas.
Rakúsko
Týždenný pracovný čas: 40 hodín
Denný pracovný čas: 8 hodín (10 hodín spolu s nadčasovou prácou). Len v určitých prípadoch ( 4-denný pracovný týždeň) môže denný pracovný čas stanoviť na 10 hodín, pri práci na zmeny najviac na 12 hodín.
Prestávka v práci na odpočinok a jedenie: najviac po 6 hodinách práce prestávka v práci najmenej 30 minút.
Nepretržitý denný odpočinok po vykonanej práci: 11 hodín a za určitých okolností v prípade, že tak stanoví tarifná zmluva 8 hodín.
Nepretržitý týždenný odpočinok po vykonanej práci: 36 hodín (plus 11 hodín denného odpočinku).
Nedele a sviatky sú dni pracovného pokoja, keď je výkon práce zakázaný. Výnimky sú možné na základe zákona hlavne pri prácach, ktoré musia byť z technických alebo prevádzkových dôvodov uskutočnené v priebehu týždenného odpočinku (napr. strážna služba, turizmus).
Dovolenka: zamestnanci, ktorí majú odpracovaných menej než 25 rokov, majú nárok na dovolenku v trvaní najmenej 30 pracovných dní. Zamestnanci pracujúci viac ako 25 rokov majú nárok na dovolenku v trvaní najmenej 36 pracovných dní.
Práca nadčas: Poskytuje sa odmena za vykonanú prácu nadčas v sume 50 % zo základnej mzdy.
Taliansko
Maximálny týždenný pracovný čas: 48 hodín vrátane práce nadčas pri rozvrhovom období štyroch mesiacov, ktoré môže byť na základe kolektívnej zmluvy predĺžené až na 12 mesiacov.
Mladiství: 40 hodín týždenne, 8 hodín denne.
Zamestnanci mladší ako 16 rokov: 35 hodín týždenne, 7 hodín denne.
Prestávky v práci na odpočinok a na jedenie: Po práci dlhšej ako 6 hodín má zamestnanec právo na prestávku v práci, dĺžka ktorej je ustanovená v kolektívnych zmluvách. V prípade, že kolektívna zmluva to neupravuje alebo kolektívna zmluva neexistuje, zákonné nariadenie stanovuje minimálnu prestávku v práci v rozsahu 10 minút.
Mladiství zamestnanci do 18. roku veku majú nárok na prestávku v prácu v trvaní 60 minút, pokiaľ bez prerušenia pracujú viac než 4,5 hod.
Nepretržitý denný odpočinok medzi dvoma zmenami: 11 hodín počas 24 hodín.
Nepretržitý odpočinok v týždni: jeden deň počas siedmich za sebou nasledujúcich dní popri 11-hodinovom dennom odpočinku (spolu 35 hodín). Dňom nepretržitého odpočinku by mala byť nedeľa, avšak zákon výnimočne umožňuje vykonávať prácu v nedeľu, napríklad z technických dôvodov, pri nepretržitých prevádzkach a pod.
Dovolenka: 4 týždne Kolektívna zmluva môže tento rozsah dovolenky predĺžiť. Platenú ročnú dovolenku nie je možné preplatiť formou náhrady mzdy, s výnimkou prípadu skončenia pracovného pomeru.
Práca nadčas: Zákon neustanovuje minimálnu úroveň odmeny za prácu nadčas. Je predmetom kolektívnej zmluvy, ktorá môže zakotviť aj právo na náhradné voľno, a to popri alebo namiesto odmeny za prácu nadčas.
Veľká Británia
Maximálny týždenný pracovný čas: 48 hodín v období 17 týždňov. Pracovný čas môže byť predĺžený písomnou dohodou medzi zamestnancom a zamestnávateľom, ktorú však môže zamestnanec kedykoľvek vypovedať. Takáto individuálna dohoda nie je prípustná pre mladistvých zamestnancov.
Mladiství zamestnanci: 40 hodín týždenne, 8 hodín denne.
Nočná práca: najviac 8 hodín vrátane nadčasov.
Prestávka v práci na odpočinok a jedenie: Po šiestich hodinách výkonu práce zamestnancovi prislúcha 20-minútová prestávka v práci.
Mladiství zamestnanci majú prestávku v práci v trvaní 30 minút najneskoršie po 4,5 hodinách výkonu práce. Prestávka v práci môže byť zo strany zamestnávateľa skrátená alebo vylúčená a v takomto prípade zamestnancovi prislúcha najneskoršie do troch týždňov náhradné voľno.
Nepretržitý denný odpočinok medzi dvoma zmenami: 11 hodín každý pracovný deň. Toto ustanovenie sa nevzťahuje na zmenových zamestnancov, ktorí nemajú právny nárok na odpočinok medzi koncom jednej zmeny a začiatkom druhej zmeny. Obdobne sa rozsah denného voľna nevzťahuje na zamestnancov, ktorí majú rozvrhnutý pracovný čas na kratšie úseky na celý deň.
Nepretržitý odpočinok v týždni: jeden celý deň plus 11 hodín denného odpočinku po práci v rozvrhovom období 14 dní. Mladiství zamestnanci majú nárok na dva dni v týždni.
Dovolenka: 4 týždne platenej dovolenky bez ohľadu na rozsah pracovného úväzku.
Práca nadčas: vo Veľkej Británii nie je zákonom ustanovená odmena za prácu nadčas.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. máj 2024 18:34