StoryEditor

komoditné trhy

16.10.2006, 00:00

Minulý týždeň na komoditných trhoch patril jednoznačne obilninám. Cena kukurice stúpla v priebehu piatich obchodných seáns o 16 %! A to má povesť pokojného trhu... Kukurica na burze Chicago Board of Trade (CBOT) je najväčší komoditný trh vôbec. V decembrovom kontrakte je momentálne otvorených takmer 600 000 pozícií. Na porovnanie: ropa a zlato majú vo svojich najaktívnejších obchodných mesiacoch otvorenú iba tretinu tohto objemu. Z toho vyplýva, že na vytlačenie ceny o každý jeden bod je pri kukurici potrebná obrovská nákupná aktivita. Od 15. septembra stúpla o 77,25 bodu, čo predstavuje neuveriteľných 32,5 percenta!
Vo štvrtok prekonala kukurica prvýkrát od júna 2004 psychologickú hranicu 3 doláre za bušel (1 bušel = 25,4 kg, v prepočte je to 3 500 Sk/t). Postaral sa o to októbrový odhad amerického ministerstva poľnohospodárstva (USDA), ktorý priniesol obchodníkom šokujúce správy. Americké rezervy kukurice by mali 31. mája 2007 klesnúť pod 1 miliardu bušelov. Očakávania sa pohybovali na úrovni 1,21 mld. bušelov. Zásoby pred začiatkom žatvy tak pokryjú iba 31 dní spotreby v porovnaní s tohtoročnými 64 dňami. V prípade nepriaznivého počasia v lete budúceho roka by cena kukurice mohla ďalej prudko stúpať. Veď svetové zásoby sú najnižšie za ostatných 22 rokov...
Vzostup cien podporili aj výborné exportné čísla. Američania sú najväčší producent kukurice na svete a ovládajú 70 percent svetového obchodu s touto komoditou. Aj pri rastúcich cenách sa dopyt po nej zvyšuje. V týždni pred 5. októbrom predali americkí farmári 1,287 mil. ton. Vývoz je o 44 percent vyšší ako v predchádzajúcej sezóne (sezóna 2006/2007 sa pre kukuricu začala 1. septembra). Najvýznamnejšími odberateľmi sú Mexiko, Japonsko, Taiwan a Izrael. Zároveň sa zvyšuje aj dopyt po kukurici v rámci samotných USA. Prečo? Najmä vďaka továrňam na výrobu etanolu, ktoré rastú ako huby po daždi. Etanol sa vyrába z kukurice a používa sa ako prísada pri výrobe benzínu. V roku 2006 sa na výrobu alkoholu použije zhruba pätina úrody kukurice a tento podiel neustále stúpa.
Darilo sa aj ostatným agrokomoditám. Cena pšenice stúpla o 11 percent, ovsa o 9,4 percenta a sóje o 4,9 percenta. Úplne v ich tieni ostala ropa. Vo štvrtok klesla cena čierneho zlata na najnižšiu úroveň v tomto kalendárnom roku -- 57,22 dolára za barel. A hoci v piatok mierne stúpla, celkovo skončila týždeň so stratou 2 percentá. Odraz by mohlo vyprovokovať rozhodnutie kartelu OPEC o znížení ťažobných kvót. Mimoriadne zasadanie desiatich členských krajín (Irak sa na stretnutiach od invázie v marci 2003 nezúčastňuje) sa bude konať vo Viedni v stredu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
04. máj 2024 22:21