StoryEditor

Internát v Belgicku: Izba s umývadlom za deväťtisíc

27.09.2006, 00:00

Ako budete bývať? S tipmi, kde sa dá zohnať ubytovanie, vám môže pomôcť škola. Mnohé vysokoškolské inštitúcie totiž dávajú svojim študentom k dispozícii zoznam možností ubytovania v ich blízkosti. Najlepšie je preto informovať sa priamo na webových stránkach vysokých škôl.

Izby aj apartmány
Napríklad katolícka univerzita v deväťdesiattisícovom belgickom meste Leuven ponúka obmedzenému počtu študentov ubytovanie vo vlastných zariadeniach pre študentov. Keďže však ide o kapacitne limitované priestory, svojimi radami ich orientuje skôr na súkromnú ponuku bývania. Študenti, ktorí nemajú rodinu, tak najčastejšie bývajú v prenajatých izbách privátnych študentských domovov. Domovy mávajú celkovú kapacitu päť až pätnásť bývajúcich, izby bývajú zariadené nábytkom a veľké sú 12 až 15 štvorcových metrov. Každá má umývadlo. Zvyšné sociálne zariadenia vrátane kuchyne sú spoločné. Za takéto ubytovanie študenti v Leuven zaplatia mesačne 230 až 250 eur (8 700 až 9 500 korún). Bývanie v jednoizbovom byte vyjde oveľa drahšie -- od 350 do 500 eur za mesiac (13 300 až 19 000 korún). Za apartmány s dvoma a viac izbami, ktoré si prenajímajú zväčša študenti s rodinami alebo študentské páry sa platí mesačne od 700 eur (26 600 korún). Univerzita svojim študentom radí: ubytovanie si nezabezpečujte zo zahraničia bez toho, že by ste osobne priestory nevideli a neposúdili viacero podobných ponúk. Informujte sa, či je zabezpečené upratovanie spoločných priestorov, či vaša izba má vlastný zámok, zaujímajte sa o protipožiarny systém a podobne. Na webovej stránke univerzity je študentom k dispozícii aj vzorová zmluva o prenajatí priestorov.

Dvojeurový sendvič
Študentský život v Belgicku nepatrí k najlacnejším ani čo sa týka stravovania. Za polievku alebo chlieb zaplatíte okolo jeden a pol eura (do šesťdesiat korún), za sendvič dve eurá (takmer osemdesiat korún), pizzu si môžte dať za orientačnú cenu sedem eur (vyše 260 korún), liter mlieka v obchodoch predávajú za pol eura (19 korún).
Čo sa týka zdravotnej starostlivosti, v Belgicku, tak ako inde v Európe, má občan Slovenskej republiky nárok na poskytnutie zdravotnej starostlivosti za rovnakých podmienok, ktoré platia pre občanov Belgicka. Základnou podmienkou využívania zdravotných služieb v Belgicku je platba za služby. Minimom, ktoré pre seba a svoje zdravie môžete urobiť, je vybaviť si v svojej zdravotnej poisťovni na Slovensku európsky preukaz zdravotného poistenia. Náklady za nevyhnutné ošetrenie potom uhradí zdravotná poisťovňa v mieste pobytu občana Slovenskej republiky. Pokiaľ sa rozhodnete nechať sa ošetriť v súkromnom zdravotníckom zariadení, môžu od vás požadovať platbu v hotovosti. Takéto zariadenie nemusí váš preukaz akceptovať alebo sa na lekársky úkon môže vzťahovať úhrada spoluúčasti poistenca. Každý obvod v Bruseli má vlastnú štátnu nemocnicu s prvou ambulantnou pomocou, zasahujúcou v prípade nutnosti do niekoľkých minút až do desiatok minút. Túto službu je potrebné uhrádzať v plnej výške. Ďalšie praktické informácie sú k dispozícii na webových stránkach: www.diplomatie.be/fr/belgium a www.annubel.com/sitesutiles.html.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 13:04