StoryEditor

Európa versus Čína

11.02.2007, 23:00

HOSPODÁŘSKÉ NOVINY
Kari Haaraoja začal po Novom roku chodiť do práce s vedomím, že je to jeho posledný rok v papierenskej továrni Voikka vo Fínsku. Spoločnosť UPM, ktorej továreň patrí, oznámila Haaraojaovi a jeho 678 kolegom, že továreň starú 114 rokov v tomto roku zatvorí.
"Vôbec neviem, čo budem robiť," hovorí Haaraoja, ktorý má 45 rokov, rodinu a dve deti a v továrni pracoval viac než dvadsať rokov.
Príklad spoločnosti UPM, inak svetovej sedmičky, ukazuje, aké problémy majú veľkí európski výrobcovia papiera a papierových obalov so zahraničnou konkurenciou a so silným eurom.
Firmy ako fínska Stora Enso (svetová trojka), UPM alebo švédska spoločnosť Svenska Cellulosa (svetová päťka) už dlhých päť rokov zápasia s klesajúcimi cenami, a najmä s konkurenciou z Číny. Ceny papiera, inak o dvadsať percent nižšie než v roku 2001 sa v poslednom čase trochu odrážajú od dna. Ale čoraz negatívnejšie pôsobia ďalšie faktory -- rast vývozu papiera z Číny a príliš silné euro oproti doláru. "Európske papierne sa síce začínajú vyhrabávať z najhoršieho, čínsky export a silnejšie euro však bránia ich úplnému zotaveniu," potvrdzuje analytik firmy Standard & Poor`s Denis Christie.

Nástup ázijského draka
Čína je druhým najväčším producentom papiera na svete po USA. Zvýšenie jej produkcie papiera "vytlačilo" časť európskeho exportu do tejto krajiny. Vývoz z Európy do Ázie tak podľa Združenia európskeho papierenského priemyslu klesol v roku 2005 o 14 percent. Čínska produkcia papiera dokonca stúpla natoľko, že Európe uberá exportné možnosti do iných krajín, predovšetkým Ameriky.
Čínsky export do USA sa v roku 2005 podľa americkej Asociácie lesníckeho a papierenského priemyslu zvýšil o viac než pätinu. Európsky vývoz do USA, naopak, v roku 2005 o 12 percent klesol. Európske papierne, ktoré vyvážajú zhruba pätinu produkcie, sužuje aj silné euro. Mimo starého kontinentu sa s papierenskými výrobkami obchoduje najmä v dolároch. Euro sa pritom len v minulom roku posilnilo oproti doláru asi o desať percent. Naopak, čínsky juan je stabilne naviazaný na dolár. Zákazníci preto iba zriedka riešia otázku, či od papiera z Európy neprejsť na čínsky. Najmä ak papier rovnakej kvality je od Číňanov takmer o desať percent lacnejší.

Nádej žije
Budúcnosť pre európskych producentov však nie je až taká beznádejná. Začínajú sa prejavovať úsporné opatrenia. Európa v snahe vyrovnať dopyt a ponuku na svetových trhoch znížila od roku 2001 vtedajšiu celkovú produkciu asi o päť percent. Navyše, podľa odborníkov je export papiera z Číny skôr krátkodobá vec. Domáci dopyt po tejto surovine v Číne bude i naďalej rásť desaťpercentným tempom ročne. A tak sa v krátkom čase budú musieť tamojší producenti sústrediť viac na domáci trh, aby dokázali uspokojiť dopyt. Mal by sa zvyšovať takým tempom, že šance na uplatnenie sa tam otvárajú aj európskym firmám.

Najväčšie papierenské firmy
Firma*Krajina*Tržby (v mld. USD)
1. International Paper*USA*24,1
2. Weyerhauser*USA*19,7
3. Stora Enso*Fínsko*16,4
4. Kimberly-Clark*USA*15,9
5. Svenska Cellulosa*Švédsko*12,9
6. Procter & Gamble*USA*11,9
7. UPM*Fínsko*11,6
8. Oji Paper*Japonsko*10,8
9. Metsaliitto*Fínsko*10,8
10. Nippon Unipac*Japonsko*10,7
*Tržby za rok 2005

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 22:35