StoryEditor

Producenti obmedzujú ťažbu

02.10.2006, 00:00
Krajinám ťažiacim ropu sa klesajúci trend cien z posledných týždňov nepáči a dve z nich sa snažia tomu zabrániť. Nigéria a Venezuela oznámili, že obmedzujú ťažbu ropy. Reagujú tak na nižší dopyt po tejto komodite a pokles cien.

Krajinám ťažiacim ropu sa klesajúci trend cien z posledných týždňov nepáči a dve z nich sa snažia tomu zabrániť. Nigéria a Venezuela oznámili, že obmedzujú ťažbu ropy. Reagujú tak na nižší dopyt po tejto komodite a pokles cien. Najväčší africký producent čierneho zlata od októbra znížil dodávky o päť percent. Ešte v piatok sa k Nigérii pridala aj Venezuela. Od štvrtého najväčšieho producenta kartelu to však bol skôr symbolický krok, pretože jeho produkcia sa znižuje o 50-tisíc barelov (159 litrov) denne, čo sú zhruba dve percentá z celkového objemu vyše 2,5 milióna barelov denne. Nigéria obmedzuje produkciu o 120-tisíc barelov denne. V nedeľu sa k obom krajinám pridal Irán. "Iránska islamská republika podporí každú snahu členských štátov OPEC smerujúcu k posilneniu ropného trhu a vrátenia cien na akceptovateľnú a logickú úroveň," povedal zástupca Teheránu v OPEC Hussein Kazempour Ardebili.
Trh zatiaľ nereagoval
Komoditné trhy to zatiaľ neovplyvnilo. Obchodníci sa obávali skôr koordinovaného zníženia ťažby väčšiny členov kartelu, hoci postoj Iránu už môže cenami pohnúť. OPEC to zhodnotil ako pokus umelo zvýšiť ceny bez skutočného zníženia produkcie. "Nigéria jasne uviedla, že obmedzuje ťažbu o 5 percent. Vyzerá to však tak, že je to jednostranný krok," povedal hovorca kartelu. "V rámci OPEC rozhodne nie je žiadna dohoda, či už formálna alebo neformálna, na zníženie súčasnej produkcie," dodal.
Ropy je dosť
"Investori čakajú na dôkazy, že sa dodávky na trh skutočne obmedzujú a nie na reči slúžiace len k zvýšeniu cien. Ropy je momentálne na trhu stále dosť," povedal pre agentúru Reuters londýnsky analytik trhu s ropou Geoff Pyne. Generálny tajomník OPEC Mohammed Barkindo ešte vo štvrtok tvrdil, že dodávky obmedzia okrem Nigérie aj ďalší členovia OPEC, predovšetkým krajiny Perzského zálivu, ktoré dodávajú ťažšie a menej žiadané druhy ropy. "Nič také som doteraz nespozoroval," vyvrátil to hovorca kartelu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. máj 2024 14:51