StoryEditor

Ako ste začínali

17.07.2006, 00:00

Robert Chvátal, generálny riaditeľ T-Mobile Slovensko
Môj úplne prvý telefón bolo NMT-čko. Bol to ten telefón, ktorý som mal v aute a anténa sa pripevňovala cez dvere na strechu. Pamätám si na prvý telefonát, keď som volal odniekiaľ z jesenickeho priesmyku domov a prvé, čo som povedal: "Mami, vieš odkiaľ ti volám? Z mobilného telefónu!"
Avšak môj naozaj prvý telefón bola služobná Motorola 8700, o ktorej si dovolím tvrdiť, že aj dnes je to telefón, ktorý by sa v tvrdej konkurencii nestratil. Dostal som ho v roku 1997, mal veľký displej a bolo to otváracie "véčko". Bol som s ním spokojný, no na jednej pracovnej ceste som ho stratil.
Čo sa týka samotného mobilného biznisu, do toho som naskočil z rýchloobrátkového tovaru Procter and Gamble. Málokto vtedy veril mobilnému biznisu, no mal som jasnú víziu a som rád, že sa aj naplnila.

František Janíček, dekan Fakulty elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity v Bratislave
Mal som aj telefón NMT, spomínam si, že batéria bola ťažšia ako mobil. Prvý telefonát bol fascinujúci, porovnal by som ho k pocitu, keď som prvýkrát videl prenos farebnej televízie. Vždy som bol rád, keď som chytil signál, dnes ma naopak celkom poteší, ak sa dostanem do miest, kde signál chýba. Je fakt, že mobily nás už trochu otravujú -- ale to je čosi podobné ako s počítačmi. Boli časy, keď nás nadchýňali s pamäťou 128 kb, dnešné majú niekoľko desiatok giga a aj tak sa hneváme, že sú pomalé.
Mobily neskutočne priblížili ľudí. Aj keď vytvárajú istý tlak, ktorý nás núti rýchlo reagovať a spracovať informácie, poskytujú pocit spoľahlibvosti a bezpečnosti, keď v kritických situáciách umožnia rýchle spojenie. Doteraz nikdy sa neobjavila technológia, ktorá by bola schopná za tak krátky čas výrazne spojiť ľudí. Snáď iba rozhlas, ktorý priniesol ľudský hlas do domácností z blízkych i ďalekých krajín.
Ako elektroenergetik všek za najväčší technologický pokrok považujem elektrifikáciu -- keď sa aj v najposlednejšej dedinke rozsvietila žiarovka. To skvalitnilo život ľudí podstatne viac ako mobilné telefóny, a napokon, aj mobily občas potrebujú elektrickú zásuvku.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 18:09