StoryEditor

Pokles trhov v Európe i tichomorí

Americké akciové indexy sa minulý týždeň oslabili. Katalyzátorom poklesov bol najmä rastúci výnos 10-ročných vládnych dlhopisov, keď výnos dosiahol 4,7 percenta. Investorov naďalej znepokojujú vysoké ceny ropy, ako i prvé známky znižovania záujmu o nehnuteľnosti v USA.
Index Dow Jones Industrial Average minulý týždeň stratil 0,4 percenta, keď uzavrel v piatok na úrovni 11 021 bodov. Akciový index NASADQ Composite sa posilnil o 0,6 percenta.
Z korporátnych správ na americkom trhu investorov znepokojilo oznámenie spoločnosti Intel. Najväčší výrobca počítačových čipov na svete oznámil, že tržby za prvý kvartál dosiahnu 8,7 -- 9,1 miliardy dolárov, čo je menej, ako pôvodne spoločnosť očakávala. Intel znížil ceny svojich výrobkov skoro o 50 percent, aby zvýšil tržby. Spoločnosť Advanced Micro predbehla Intel novými čipmi, ktoré obsahujú dva procesory, a obsadila 21 % trhu s čipmi pre osobné počítače.
Európsky región sa v minulom týždni oslabil výraznejšie než americké indexy. Nemecký index DAX stratil za týždeň 2,5 percenta, francúzsky index CAC 1,6 percenta.
Trhy klesli napriek pozitívnej predpovedi Európskej komisie pokiaľ ide o rast ekonomiky. Pozitívny vplyv na rast ekonomiky bude mať hlavne zvýšenie exportu a zvýšenie spotrebiteľských výdavkov v krajinách eurozóny. Za prvé tri kvartály by mala ekonomika rásť o 0,7 percenta v každom kvartáli, čo je najvyššia hodnota v takom časovom úseku od júna 2000. Ekonomika eurozóny by mala v tomto roku rásť o 2,1 percenta. ECB v snahe zabrániť vyššej inflácii zdvihla úrokovú mieru na 2,5 percenta. Banka, ktorej výdavky na požičiavanie vzrástli v decembri prvýkrát, pravdepodobne v júni ešte úrokovú mieru zdvihne na 2,75 percenta. Udáva tak priemer odhadu 29 analytikov.
V tichomorskej oblasti priemyselná produkcia druhej najväčšej ekonomiky sveta rastie už šesť mesiacov za sebou. Je to najdlhší rast v priebehu deviatich rokov a japonská ekonomika sa zotavuje z dlhotrvajúcej recesie. Rast bol podporený zvýšenými investíciami spoločností, ktoré tak pokrývali domáce aj zahraničné objednávky. Priemyselná produkcia vzrástla v januári o 0,3 percenta, čo neprekonalo odhady ekonómov, ktorí predpokladali rast 0,4 percenta. Dlhotrvajúci rast možno presvedčí Bank of Japan ukončiť jej protideflačnú politiku udržiavania úrokových mier okolo nuly. Japonský index NIKKEI 225 sa počas minulého týždňa oslabil o 2,7 percenta.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 23:25