StoryEditor

Zuberec -- tam, kde je zákazník pánom

20.10.2006, 00:00
Cestovanie

Jedným z príkladov, ako pomohol turistický ruch rozvoju obce, je aj malebná oravská dedinka pod Západnými Tatrami -- Zuberec. Na rozdiel od mnohých iných tatranských a podtatranských dediniek obyvatelia Zuberca veľmi rýchle pochopili, že budovať turizmus bez kvalitnej infraštruktúry a služieb sa nedá. V dedinke okrem bežných služieb ako internetová kaviareň, informačné centrum či Centrum športu, môžete využiť aj menej sa vyskytujúce služby horského vodcu či práčovňu. Dôležitým bonusom je tiež príjemné správanie domácich držiacich sa posvätného hesla: Náš zákazník, náš pán.
Leto a jeseň ponúka nádherné túry na roháčske hrebene a plesá, v zime zasa lyžiarske svahy Spálenej či Milotína-Janoviek. Roháče patria k najzaujímavejším oblastiam Tatier. Vplyvom prírodných živlov tu často vznikajú osobitné javy ako napríklad hmlové kaskády, žiarenie (luminiscencia) hôr, farebný sneh či Eliášov oheň...
Dedinka je vhodným strategickým východiskom pre mnohé výlety do okolia. Patrí k nim napríklad Juráňova dolina s jednou z najkrajších tiesňav na Slovensku (12 km), kúpalisko Oravice (11 km), Múzeum oravskej dediny (3 km), Oravský Podzámok (37 km) a vďačnou destináciou je aj poľské Zakopané (50 km).
Tipy na ubytovanie: Penzión U Michala (www.michal.sk), Penzión Šindľovec (www.sindlovec.sk), Penzión Pribiskô (www.penzionpribisko.sk), Penzión Oravská izba... Viac na www.zuberec.sk

Zaujalo nás: Bašta filmárov
Orava vždy patrila k obľúbeným destináciám filmárov. Veď nádherné prírodné scenérie a jedinečná krajina sú priam stvorené pre filmové zábery. Priamo v Zuberci sa nakrúcala časť exteriérov slávnych slovenských filmov ako napríklad Perinbaba, Adam Šangala, Útek zo zlatej krajiny, Rysavá jalovica... V minulosti často zažívalo filmársky ruch aj Múzeum oravskej dediny ležiace tri kilometre od Zuberca. Vzniklo demontovaním niekoľkých oravských domov a ich sústredením v skanzene. Privítalo také hviezdy, ako Jozefa Kronera v Tisícročnej včele či Michala Dočolomanského v Ežovi Vlkolínskom. Dnes sem zablúdia skôr filmári zo zahraničia. Posledným filmom, ktorý vznikol v múzeu, bola ruská rozprávka Vlkodlak z rodu sivých vlkov. Aj preto sa skanzen sústreďuje na zatraktívnenie programu pre obyčajných turistov. V tejto zimnej sezóne to budú napríklad popoludňajšie prehliadky múzea s lampášom či večery pri ľudovej hudbe s medovinou.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 13:20